Rekordkísérlet is lesz az autómentes napon

Szegedi hírek | 2017. szeptember 20. 16:17
autómentes nap, sajtótájékoztató, nemeth istván, Európai Mobilitási Hét, rekordkísérlet, vi2017-09
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Szeptember 22-én, pénteken, három helyszínen rendezik meg Szegeden az Európai Mobilitási Hét keretén belül az Európai Autómentes Napot. Ezúttal is az a cél, hogy az alternatív közlekedési eszközöket, valamint a tömegközlekedés előnyeit népszerűsítsék.

2002-ben rendezték meg először az Európai Mobilitási Hetet, Szegeden pedig már több mint 10 éve minden esztendőben megtartják az Európai Autómentes Nap helyi rendezvényeit. A tavalyihoz hasonlóan az idén is három helyszínen találkozhatnak az érdeklődők a programokkal – mondta Németh István, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón. 

Aki minden eseményen részt szeretne venni, az keljen korán, mert a „bringás reggeli” már reggel 7-től várja az érdeklődőket a Dóm téren. Itt a szponzorok felajánlásával 1200 adag reggelit osztanak majd szét az arra kerekezőknek, értelemszerűen főként azoknak, akik kerékpárral indulnak munkába. A Vitrin nevű kávézó előtt a Rádió 88 kapu alatt a tervek szerint 9 óráig kapnak ingyen reggelit a bringások, de ahogy mondani szokás, csak addig lesz falnivaló, amíg a készlet tart. 

A hivatalos megnyitó a Dugonics téren lesz délelőtt 10 órakor, majd a Csigaduó ad koncertet a legkisebbeknek. A rendezvények itt főként a gyerekek számára lesznek kedvesek, hiszen a Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola népzenei műsorán kívül a Grimm-Busz Buli is főként a kicsik számára csinál hangulatot. A téren kiállítanak egy vadonatúj és egy felújított trolibuszt is, melyekre bárki felszállhat majd. 

A Huszár Mátyás rakparton baleseti szimuláció veszi kezdetét 11 órától, ahol látványos és életszerű bemutatók segítségével igyekeznek elvenni a fiatalok kedvét az ittas vagy drogos vezetéstől. A bemutató szervezője a Rotaract Hungary és a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete. Ha a figyelmeztetések ellenére mégis megtörténik a baj, akkor fontos lehet az életmentés. Ezért körülbelül 150 gyakorló bábun mutatják be szakemberek az alapszintű újraélesztés lépéseit. Úgy tervezik, hogy legalább ezer embernek tanítják meg ezeket az ismereteket, ami még nem fordult elő sehol, így déltől egy igazi rekordkísérlet veszi kezdetét a rakparton. 

Mint ahogy eddig is, ezúttal is komoly szerepet kap a tömegközlekedés népszerűsítése ezen a napon. Aki érvényes forgalmi engedéllyel utazik szeptember 22-én a szegedi tömegközlekedési járatokon, azzal 2 felnőtt és három gyermek ingyen utazhat üzemzárásig. Az autómentes nap célja ugyanis az, hogy megmutassa: autó nélkül sem áll le az élet egy városban.