Hirdets

A „vizes emberek” a belvárosban küzdöttek

Szegedi hírek | 2017. szeptember 20. 15:45
Országos Víziközmű Szerelőverseny, Széchenyi tér, Solymos László, Istókovics Zoltán, Kurdi Viktor
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
A víziközmű szakma egyik legrangosabb eseményének, a XVI. Országos Víziközmű Szerelőversenynek ad otthont két napig Szeged. A megnyitót szerdán tartották az esemény gyakorlati helyszínén, a Széchenyi téren.

A közel negyven hazai vízmű társaság több mint fele, 24 képviseltette magát háromfős csapatokkal a ma délben megnyílt országos versenyen. Három csapat pedig határainkon túlról – Szerbiából, Romániából és Szlovéniából – érkezett a neves szakmai rendezvényre.

– Szeged önkormányzata büszke arra, hogy házigazdája lehet egy ilyen rangos versenynek, mert mi magunk is fontosnak tartjuk az élet egyik legfontosabb szükségletének, a víznek gondozását – mondta köszöntőjében Solymos László.

Az alpolgármester szólt arról is, hogy az 1900-as évek elejétől van közműves ivóvízhálózata a városnak. Jelenleg közel 690 kilometeres ivóvízhálózat, 77 fúrt kút, 5 vízi telep és 4 víztorony segítségével látják el mindennapi áldozatos munkával a vizes szakemerek a szegedieket ivóvízzel. 

Solymos László a versenyen résztvevők figyelmét felhívta arra is, hogy városunkban található az első vasbetonból készült víztorony. A Szent István téri műemléképületet, amely ma is részt vesz a vízközmű-szolgáltatásban közel egy évtizede újította fela város. A különleges víztorony látogatható is – mondta el az alpolgármester.

Istókovics Zoltán, a Szegedi Vízmű Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte, komoly hagyománya és presztízse van a szakmában ennek a versenynek, amelyet most rendhagyó helyszínen, a Széchenyi téren rendeztek meg.  Ezzel is szerették volna felhívni a fogyasztók figyelmét arra, hogy minden pohár ivóvíz mögött komoly, áldozatkész munka van.

Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke pedig arról beszélt, hogy a magyar vizes szakemberek 3200 településen biztosítják folyamatosan, az év minden napján az ivóvizet. A hálózat azonban egyre öregszik, a teljes rekonstrukcióhoz országszerte több ezermilliárd forintra lenne szükség. De mindez nem elég, jól képzett szakemberekre is szükség van, hogy végre hajthassák a vízhálózat rekonstrukcióját. A vízközművek magtartóképessége azonban egyre romlik, az itt dolgozók bére 40 ezer forintos lemaradásban van a hazai átlagbértől.

A kétnapos verseny során ma elsőként a gyakorlati tudásukról kellett számot adniuk a versenyzőknek az ötfős zsűri előtt. Két és fél óra állt rendelkezésükre a feladat végrehajtásához. A verseny holnap elméleti feladatok megoldásával folytatódik.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!