Festőmaraton a diszkrimináció ellen Szegeden is

Rövid hírek | 2017. szeptember 19. 18:56
festőmaraton, diszkrimináció, Psychart 24, vi2017-09
Idén két helyszínen, Budapesten és Szegeden is megrendezik a Psychart 24 elnevezésű festőmaratont pénteken - hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

A 2010-ben létrejött kezdeményezés célja, hogy a művészet eszközeit felhasználva segítse a pszichoszociális fogyatékossággal kapcsolatos előítéletek és diszkrimináció csökkentését, emellett pedig hozzájáruljon a pszichiátriai betegek köré épült falak ledöntéséhez - hangzott el a műsorban.

Beck Szilvia, a fővárosi eseménynek otthont adó Budapest Art Brut Galéria vezetője arról beszélt, hogy nyolcadik alkalommal tartják meg a festőmaratont, amelynek keretében 24 órán keresztül Szegeden és Budapesten is pszichiátriai betegek festenek majd. Az alkotókhoz bárki csatlakozhat, lehet amatőr vagy professzionális művész - tette hozzá. 

A betegek nemcsak az alkotásban vesznek részt, hanem a rendezvény lebonyolításában is. Emellett zenei programok is várják a közönséget. Céljuk, hogy a betegek köré épült társadalmi falak leomoljanak az esemény során, a közös alkotás által.

A festőmaraton során elkészült művekből kiállítást rendeznek, amely decembertől látható a Budapest Art Brut Galériában - tette hozzá a galéria vezetője.

Simon Lajos, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika egyetemi docense arról beszélt, hogy egy ilyen típusú rendezvény a pszichiátriai betegek rehabilitációját segíti elő. Mint mondta, nagyon nehéz az izolált helyzetben lévő pszichiátriai betegeknek újra visszatérni a családba, munkahelyre és a társadalomba. Ebben a rehabilitációs gyógyítási folyamat segíti őket.

Kérdésre válaszolva elmondta: Magyarországon a körzeti orvosoknál jelentkező betegek 30 százalékának van valamilyen pszichés jellegű problémája.