Emléktáblát avatnak Kass János tiszteletére

Szegedi hírek | 2017. szeptember 19. 18:49
emléktábla, Kass János, Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági bizottság, bizottsági ülés, vi2017-09, szgy
Az egykori Kass Szálló falán helyeznek el emléktáblát a nemrégiben elhunyt neves szegedi grafikus Kass János tiszteletére. Ezen kívül arról is döntött keddi ülésén a közgyűlés Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági bizottsága, hogy a Szent-Györgyi Albert Agórában úgynevezett American Cornert hoznak létre.

A Kass János Baráti Kör kezdeményezte, hogy Kass János grafikusművész, Szeged város díszpolgára születésének 90. évfordulója alkalmából domborműves emléktábla kerüljön szülőházára, a Szeged, Stefánián lévő egykori Kass Szálló (ma Hungi Vigadó) Dózsa György utca felőli homlokzatára. Kass János 1927. december 26-án született Szegeden és 4 éves koráig a család tulajdonában lévő Kass Szálló épületében élt.Az emléktábla tervét a Baráti Kör felkérésére Fritz Mihály szobrászművész készítette, amelyet a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK Kft.) szakértői elfogadásra és megvalósításra javasoltak. A 140 x 86 cm-es bronzkeretező téglalapon elhelyezett 80 x 68 cm-es bronz emléktáblán a művész portréját jellegzetes grafikái veszik körbe a mellékelt látványterv szerint.

Az Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségének régi vágya, hogy Szegeden is legyen American Corner, hiszen egyetemi városként a külföldi diákok révén nagyszámú potenciális látogatót remélnek. A Szegedi Tudományegyetemmel karöltve belvárosi és nagy látogatottságú intézményt kerestek, így esett választás a Szent-Györgyi Albert Agórára, ahol az Informatórium területéből 79 m2 -nyit lehet a Corner céljára berendezni némi átalakítással, amelynek költségeit a nagykövetség finanszírozza.

Az American Corner az Egyesült Államok Külügyminisztériumának programja, amely több mint tíz évvel ezelőtt indult el világszerte. Napjainkra az USA több száz American Cornert hozott létre mintegy 60 országban. Az American Corner-ek regionális információs és programközpontként működnek, ahol az amerikai kultúráról, történelemről, időszerű eseményekről, valamint a kormányzatról tájékozódhatnak az érdeklődők. A Cornerek vitaköröknek, szemináriumoknak, digitális videókonferenciáknak, kiállításoknak adnak otthont, valamint találkozókat szerveznek különböző, az Egyesült Államokkal kapcsolatos témák ottani és hazai szakértőivel.

A magyar tudományos élet szempontjából 2012. fontos év volt. Ekkor ünnepeltük a világhírű magyar tudós, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulóját. Az Szegedi Tudományegyetem egyes orvosprofesszorai által szervezett és koordinált megemlékezés-sorozatra kilenc Nobel-díjas kutató fogadta el a meghívást és látogatott el Szegedre, hogy tiszteletét és nagyrabecsülését fejezze ki a világhírű szegedi kutató emléke előtt.A sikerből kiindulva a szervezők létrehozták a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványt, melynek rövid távú célkitűzése volt, hogy Szeged város fiataljai ne csak a nagy évfordulónkon találkozhassanak a tudomány kiváló képviselőivel, hanem rendszeresen, évente legyen lehetőségük rá, ezzel a tudomány tisztelete, szeretete erősödjön a város és vonzáskörzete ifjú polgáraiban. Az alapítvány hosszú távú célkitűzése, hogy megteremtse Szegeden azokat a feltételeket, melyek segítségével újabb Nobel-díjas kutatója lehet a városnak és Magyarországnak.

Ezért az alapítvány legfőbb célja a kiváló kutatók, fiatal tehetségek Szegedre vonzásának, illetve Szegeden tartásának elősegítése. Ennek érdekében megalapították a Szegedi Tudós Akadémia elnevezésű programot, amely nemzetközi viszonylatban is egyedülálló kezdeményezés.A Nobel-díjas kutatók és számos rangos nemzetközi egyetemen, illetve kutatóhelyen (Cambridge, Oxford, National Institutes of Health) dolgozó tudós elfogadta az iskola mentori programjába történő meghívást, így minden évben Nobel-díjas kutatók látogatnak Szegedre.

Ha a pénteki közgyűlés is elfogadja a határozatot, akkor 2017. szeptember 1-től 2022. augusztus 31-éig terjedő 5 évben, évente 30 millió forint (2017-ben 10 millió forint, 2022-ben 20 millió forint) támogatást nyújt a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványnak a Szegedi Tudós Akadémia működtetésére, programjainak megvalósítására.