Ugra-bugra – deákos fotósok kiállítása a Csillag téren

Rövid hírek | 2017. szeptember 14. 11:54
Somogyi-könyvtár, Csillag téri fiókkönyvtár, fotókiállítás, Deák Gimnáziumért Alapítvány
Ugra-bugra 2017 címmel tematikus fotókiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár Csillag téri fiókkönyvtárában. A tárlat címe már sejteti a különleges, meghökkentő, olykor mulatságos témát: a képek főszereplőit mind „ég és föld között”, azaz ugrás közben kapták lencsevégre.

A Kereszttöltés utcai bibliotékában szeptember 29-ig látható kiállítás fotóin tenger, múzeumlépcső, havas táj, BMX-kerékpár, méhkaptárak és még seregnyi más “díszlet” közegében  (pl. konyhában!) lebegő, az ugrás boldogságát sugárzó szereplőket látni, a szemlélő maga is kedvet kap a szökdécseléshez.

A Deák Gimnáziumért Alapítvány támogatásával indított fotópályázat kiírásához Philippe Halsman, JUMPOLOGY című sorozata adta az ihletet. Halsman az ’50-es években egy megbízás kapcsán fényképezett le számos hírességet – természetesen ugrálás közben. Azt vallotta, hogy a modell ilyenkor magára az ugrásra koncentrál, és lehullik róla a gondosan felépített és megszokott maszk – és a fotográfusnak pont erre az őszinte pillanatra van szüksége – olvashatjuk Magyar Csaba és Andóczi-Balog József, a gimnázium tanárainak ismertetőjében.

Az ajánló így folytatódik: “A fotózás egyre népszerűbb szabadidős tevékenység a Deák Ferenc Gimnázium diákjai körében. A média tagozat tanulói rendszeresen kapnak olyan kreatív feladatot, amely során bizonyos szempontoknak megfelelve kell adott számú fényképet elkészíteniük úgy, hogy közben törekedjenek a tanult képalkotási szabályok figyelembevételére. Az itt látható kiállítás is egy ilyen iskolai feladat nyomán állt össze.