Ma este Nyitánygálával kezdődik a színházi évad

Szegedi hírek | 2017. szeptember 8. 14:49
Szegedi Nemzeti Színház, 2017/2018-as évad, Gyüdi Sándor, Kozma József, Spiró György, Keszég László
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Ma, pénteken este a Nyitánygálával elkezdődik a Szegedi Nemzeti Színház 2017/2018-as színházi évada. Délelőtt a teátrumban évadnyitó társulati ülésen két új Örökös tagot is köszöntöttek. Jövő nyárig 16 bemutatót tart a teátrum

Az új színházi évadban összesen 16 bemutatót tart a teátrum – jelentette be pénteken délelőtt az évadnyitó társulati ülésen Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója. Elsőként ma este Nyitánygálán mutatkoznak be a társulat új művészei, valamint az idei operaprodukciókból hangzanak el részletek.

Az új évadban 3 opera, egy operett, 2 balett, 6 színmű, 2 gyermekdarab és egy stúdiószínházi bemutatóra, valamint egy zenés ősbemutatóra készül a társulat a színház két játszóhelyén.

A fenntartó önkormányzat nevében Kozma József, a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság elnöke köszöntötte a színház társulatának tagjait. A képviselő elmondta, az önkormányzatnak egyetlen elvárása van a színházzal kapcsolatban: olyan produkciók szülessenek, amelyek magas színvonalú kulturális élményt nyújtanak a szegedieknek.

– A színház egyszerre kell hogy izgalmas és nyugalmas legyen. Az izgalomra a deszkákon, a produkciók során van szükség, míg a nyugalomra a kulisszák mögött ahhoz, hogy magas művészi színvonalú produkciók születhessenek – mondta el a politikus.

Spiró György, a teátrum művészeti főtanácsadója bejelentette, az új évadban arra törednek, hogy a próbaidőszakot 5-6 nappal meghosszabítsák. Így várhatóan a korábbiaknál is elmélyültebb produkciók születhetnek a jövőben.

Keszég László főrendező ehhez annyit tett hozzá, hogy az új évadban még szélesebbre nyitják az ollót, még színesebb produkciójkat kívánnak létrehozni egyre magasabb művészi minőségben.

A nyáron több új tagot is igazolt a teátrum. Most az új társulati tagok között köszöntötték Figeczky Bence, Gyöngyösi Zoltán, Molnár Erika, Olasz Renátó, Vicei Zsolt és Waskovics Andrea színművészeket. A Szegedi Kortárs Balett társulata négy táncművésszel egészült ki: Kovács Enikő, Nier Janka, Tokai Rita és Wéninger Dalma érkezett az együtteshez.

Az évadnyitó társulati ülésen két új örökös tagot is köszönöttek: Kovács Kornélia karigazgató és Molnár Zsuzsa díszlet- és jelmeztervező a Szegedi Nemzeti Színház Örökös Tagja lett.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!