Repülőnapokkal jön idén az őszi bormustra

Szegedi hírek | 2017. szeptember 8. 12:14
Bor tér, őszi bormustra, Szegedi Repülőnapok és Légiparádé, repülőtér, Dóm tér, Németh István, Majó-Petri Zoltán
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Rekord mennyiségű borászattal várja vendégeit az idén már hetedik alkalommal a Bor tér. Az őszi bormustrához szeptember közepén immár második alkalommal csatlakozik a Szegedi Repülőnapok és Légiparádé. A szervezők szerint a két esemény jól kiegészíti, erősíti egymást.

A szeptember 13. és 17. között immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Bor tér minden eddiginél több, összesen 114 borászatot vonultat fel, amelyek közel 1500 féle nedűt kínálnak majd a téren. Az ötnapos rendezvényen a Tokaj-Hegyaljától Villányig az összes hazai borvidék képviselteti magát.

Németh István, a fesztivált szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója a rendezvényekről tartott közös pénteki sajtótájékoztatón elmondta, a különös atmoszférájú programsorozat idén is szüreti felvonulással kezdődik, a néptáncosokkal, fogatokkal és hagyományőrző elemekkel tarkított ünnepi menet ezúttal is a Széchenyi tér – Klauzál tér – Dugonics tér – Árpád tér – Apáthy utca útvonalon érkezik a Dóm térre szerdán délután. A rendezvény egy szórakoztató, de szakmai szempontból is izgalmas kiállítással várja a borok szerelmeseit,  ennek keretein belül a szőlészet-borászat történetével és eszközeivel ismerkedhetnek meg a vendégek.

A fesztivál koncertjein dzsessz, szving, pop-rock muzsika szórakoztatja majd az egybegyűlteket, a Bor tér dupla színpadán többek között Horváth Charlie, Wolf Kati, Kökény Attila és a Bon Bon együttes ad koncertet. A nap végi elcsendesedésre pedig a rézfúvósok figyelmeztetik a közönséget, amikor röviddel éjfél előtt a Dóm erkélyről eljátsszák az Il Silenciót.

A bormustrához csatlakozva különleges égi és földi programok, családi rendezvények várják az érdeklődőket a szegedi reptéren szeptember 15-17. között, ahol immár második alkalommal rendezik meg a Szegedi Repülőnapok és Légiparádé elnevezésű programot.

Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Társaság vezetője, az esemény főszervezője elmondta, a jövő héten csütörtöktől szombatig Szegeden rendezik meg a Hőlégballon Közép-Európa Kupa futamát is. A Tisza-parti városba érkezik a többi közt a világ egyetlen ma is repülőképes, 1949-ben gyártott Li-2-es típusú gépe. A regionális repülőtéren felépül az ország legnagyobb ugrálóvára. A nyitónapon szürkületkor több mint negyven hőlégballon tűnik fel az égbolton, majd a szlovák Retro Sky Team különleges esti showját láthatják a vendégek.

Szombaton a repülőmodelleket, sárkányrepülőket, siklóernyősöket követően a Magyar Honvédség Mi–8-as helikopterei érkeznek, majd Veres Zoltán műrepülő világbajnok, a Hawks of Romania csoport és MI–2-es helikopterek következnek.

Vasárnap a román és szlovák műrepülőcsapat tart bemutatót, majd a vendégek birtokba vehetik a kifutópályát, görkorcsolyázhatnak vagy akár repülőgépet is húzhatnak. Ekkor mutatkoznak be az elektromos autók, valamint bemutatót tart a román és a szlovák műrepülő csapat is.

A háromnapos rendezvény ideje alatt ingyenesen igénybe vehető különjáratok, például Evopro elektromos busz, IK-280-as, és IK-55-ös faros járművek biztosítják a kijutást a repülőnapok rendezvényeire.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!