Hamarosan jönnek az e-receptek

Szegedi hírek | 2017. szeptember 7. 16:47
e-recept, recept, gyógyszertár, vi2017-09, tv, szgy
Már nem csak papíralapú, de elektronikus receptekkel is kiválthatóak lesznek a gyógyszerek. November elsejétől egy új rendszer lép működésbe, melynek a tesztelése eredményes volt. A működéshez szükséges szoftvert az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fejlesztette ki. (videóval)

Gyógyszerükre várnak a vásárlók ebben a szegedi patikában. A készítmények kiváltása a szokásos módon, papír alapú receptekkel történik. Hamarosan már az sem kell pedig hozzá, egy számítógépes rendszeren keresztül a személyi iratokat bemutatva lehet kiváltani a gyógyszereket.

November elsejétől jövő év decemberéig a papír alapú recept mellett az új, felírási bizonylatot is kaphatnak a betegek gyógyszerük kiváltásához. 11 kórház, 30 körzeti orvos és 36 gyógyszertár vett részt a tesztelési időszakban, mely alatt a rendszer kifogástalan működött - mondja a Magyar Gyógyszerészi Kamara Csongrád megyei elnöke. Szerinte az új módszer bevezetése kisebb lassulást eredményez majd a kiszolgálásban.

Az elektronikus rendszerbe való receptfelíráshoz e-személyigazolványt és ügyfélkaput kell majd igényelniük az orvosoknak. A több mint egyéves átmeneti időszakban, mivel egy vényre csak egy gyógyszer írható majd fel, így a rendszeres gyógyszerfogyasztóknak ezentúl is többször meg kell látogatniuk háziorvosukat.