Szabadtéri koncert a Wagner-udvarban

Szegedi hírek | 2017. szeptember 6. 20:00
koncert, Wágner-udvar, Szegedért Alapítvány, Filharmónia Szeged, vi2017-09, tv
A szabadtéri szezon utolsó koncertjét tartották tegnap a Wagner-udvarban. A Szegedért Alapítvány és a Filharmónia Szeged közös rendezvényén az alapítvány 3 díjazottja, Vajda Júlia operaénekes, Szecsődy Ferenc hegedűművész és Pál Tamás karmester, ezúttal, mint zongorakísérő léptek föl. (videóval)

A koncertet mintegy százan hallgatták a jó akusztikájú udvaron. Többen az emeleti függőfolyosóról követték az eseményeket, amelyeket ezért tréfásan gangversenyként határoztak meg. A program az idén 135 éve született Kodály Zoltán alkotásaival indult. Szecsődy Ferenc a Háry János Intermezzóját játszotta a híres hegedűművész, Szigeti József áriratában. Kodály alig komponált szólóhegedűre.

Az ezúttal zongorakísérőként föllépő Pál Tamás arról beszélt, hogy mindig nagyon szerette Kodály muzsikáját, a zeneszerzővel többször találkozott is a Zeneakadémián. Vajda Júlia is két Kodály dalt énekelt. 

Fölhangzott még Hubay Jenő egy műve, és a Szecsődy kísérő Benedekfi István kompozíciója, a Scherzo. Vajda Júlia Mozart, Puccini és Cilea operáiból énekelt népszerű áriákat, valamint kakukktojásként egy Fényes Szabolcs és egy Eisemann Mihály dalt. 

A klasszicista stílusú házat egyébként nem a nagy zeneszerzőről nevezték el, a XIX. század végén Wagner Ferenc Antal vászonkereskedő tulajdona volt.