Hirdetés
Hirdetés

Tanévnyitó: Szeged és az egyetem csak együtt sikeres

Szegedi hírek | 2017. szeptember 2. 12:53
SZTE, tanévnyitó, Botka LÁszló, Szabó Gábor, Trócsányi László
Közel harmincezer – közöttük hétezer elsőéves – hallgató kezdi meg a tanévet hétfőn a szegedi egyetemen. A szombati tanévnyitón Botka László az egyetem és a város közös sikereiről, Trócsányi László igazságügyi miniszter pedig arról beszélt, hogy a kormány stratégai ágazatnak tekinti az oktatást.

Dísztalárba öltözött professzorok zászlós menetével indult idén is a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitója szombaton délelőtt.

Az egyetem Szenátusa a 2017–2018-as tanévet megnyitó ünnepi ülését a József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében tartotta, ahol az egyetemi és főiskolai tanárok, akadémikusok mellett az oktatók, a felsőbb évfolyamokra járó hallgatók, az elsőéves gólyák, illetve a szülők, és más érdeklődők is megjelentek.
A Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségén Szabó Gábor rektor köszöntötte a fiatalokat.

Szabó Gábor: Sikerül felgyorsítani az egyetem „hajóját”

– Egy nemzet csak megfelelő felsőoktatással lehet versenyképes! – jelentette ki Szabó Gábor rektor, a szegedi egyetem tanévnyitó szenátusi ülésén, majd szólt arról is, hogy ma már nemcsak a tudás továbbadásában, hanem annak előállításában is óriási a nemzetközi veseny. Azok az intézmények, tudásközpontok, amelyek ebben nem járnak az élen, nem lehetnek a jövőben sikeresek.

A rektor szerint a szegedi egyetem soha nem volt ilyen helyzetben mint most, amikor pályázatokon 47 milliárd forintot nyert el az intézmény, s ezért sikerült „felgyorsítani a hajót”.

– Mi a nemzetközi porondon kívánunk versenyezni és jó eredményeket elérni, mert a Szegedi Tudományegyetem előtt most egy olyan fejlődési lehetőség áll, amelynek végén egy nemzetközileg is elismert kutatóegyetemmé válhat.

Szabó Gábor szólt arról is, hogy a tudományos kutatómunka jelentős kihatással lesz az oktatás színvonalára is. Az universitas most azon dolgozik, hogy a hallgatók minden lényeges információt teljes körűen elektromosan is elérhessenek. Ennek érdekében komoly fejlesztések folynak az SZTE-n.

– Egyetemünknek a kutatás és az oktatás mellett az is nagyon fontos küldetése, hogy megfelelő válaszokat találjunk korunk gazdasági kihívásaira. Új szakok bevezetésével vonzóvá kell tennünk képzési portfólióinkat a Szegeden és a térségben működő vállalkozások számára.

Végül arra biztatta az egyetem kapuján most belépő elsőéves hallgatókat, hogy dolgozzanak meg együtt azért, hogy később nem csak diplomásokká, hanem értelmiségiekké is váljanak.

Botka László: Szegeden a tudásnak, a tehetségnek és a tisztességnek van értéke

Az új tanév kezdetekor Szeged város nevében Botka László polgármester köszöntötte az egyetem polgárait. Szólt arról, hogy az universitas és a város közel egy évszázada sorsközösségben él: Szeged csak akkor fejlődik, ha a magyar felsőoktatás, a magyar tudomány is fejlődik.

–  Egy évtizede mindig szorosan összehangoltuk az egyetem és a város fejlesztési terveit. A sikeres együttműködésnek köszönhetően ez év tavaszán adtuk át a lézerközpontot, az egyetlen Magyarországon megvalósuló európai tudományos nagyberuházást, amelyet közel tíz esztendeje együtt álmodtunk meg. A város és az egyetem közös cége szerezte meg 2009-ben az európai unió közel 70 milliárdos támogatását. Most az a feladatunk, hogy az ELI melletti 70 hektáros ipari parkot közösen fejlesszük a betelepülő cégeknek. A város az idén ingatlant adott a fogorvosi kar épületéhez, hogy ezzel is segítsük a szegedi egészségügyet – mondta el Botka László.

Szólt arról is, hogy a következő években több olyan közös beruházást terveznek, amely egyszerre emeli az egyetem és Szeged város presztízsét.

– Mi Szegeden, az egyetemi városban abban hiszünk, hogy a magyarok jövőjét nem az ellenségkeresésben, nem a bezárkózásban és nem a múltbafordulásban kell keresni, hanem a nyitottságban, versenyképességben és az ezt megalapozó tudásban. Magyarország, amelyet az elmúlt években 600 ezer, zömében fiatal hagyott el, nem lehet a jövő képzetlen összeszerelő üzeme. Szegeden évtizedek óta építjük a város és az egyetem együttműködésében a tudáslapú gazdaságot – ez nálunk bevált. A gazdasági és munkaügyi statisztikáink jóval jobbak, mint a debreceni vagy kecskeméti és jóval jobbak, mint az országos átlag.

A városvezető elmondta Szegeden csak az IT szektor több mint 2500 munkahelyet hozott létre, az üzleti szolgáltató központok eddig 800, a BP pedig hamarosan újabb 500 diplomás fiatalnak kínál majd jól fizetett munkát.

– Szegeden tudjuk, hogy a tudáson, a versenyképességen múlik a magyar nemzet sikere. Ha erre építenénk az országot, nem akarna a jelenlegi egyetemi diákok kétharmada külföldre távozni. Szegednek joga és kötelessége kimondani, hogy Magyarország jelenleg rossz irányba tart. Az egyetemi hallgatók számarányát tekintve a 21. században csak az oroszok rosszabbak nálunk. 2010 óta 11 százalékkal kevesebb diák tanul egyetemen, és 12 százalékkal kevesebbet költ az állam oktatásra. Pedig minden egyes fillér, amit egy állam oktatásra költ, többszörösen megtérül a jövő gazdasági növekedésében. A tudás, az oktatás jelenlegi szűkítése helyett elérhetőségének bővítésére van szükség. Legyen mindenki számára az első diploma ingyenes! Mi ilyen államban hiszünk, ahol nem az indulatok, a tudatlanság, és a feltétlen lojalitás osztja meg az embereket, hanem a tudásnak, a tehetségnek, a tisztességnek van értéke. Szeged és az egyeteme lassan egy évszázada ezt az értéket képviseli, sokszor, mint most is, ellenszélben – mondta el Botka László, majd az új tanévre minden egyetemi polgárnak jó munkát és jó egészséget kívánt.

Trócsányi László: A kormány stratégai ágazatnak tekinti az oktatást

– A kormány döntött arról, hogy összesen 21 milliárd forint támogatást kap a Szegedi Tudományegyetem az egészségügyi szolgáltatásainak fejlesztésére, az oktatási infrastruktúra korszerűsítésére – jelentette be az igazságügyi miniszter a felsőoktatási intézmény tanévnyitóján.

Trócsányi László elmondta, a kormány 650 millió forintot biztosít az SZTE jogi kar épületének felújítására. A következő három és fél évben megtörténhet a Zeneművészeti Kar városképi jelentőségű épületének rekonstrukciója, a 3 milliárd forintos beruházás része a koncertterem megújítása is. A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán megvalósuló mintegy 10 milliárd forintos fejlesztés a régió 1,6 millió lakójának ellátása mellett lehetővé teszi országos vonzáskörű feladatok elvégzését is. A következő években 4,8 milliárd forint forrás áll rendelkezésre az egyetem klinikai központjában a legmodernebb képalkotó diagnosztikai kapacitás kiépítésére – ismertette a fejlesztések részleteit Trócsányi László.

A politikus kitért arra, a szegedi lézerközpont szomszédságába tervezett tudományos-ipari park létrehozása teljes mértékben összhangban van a kormány törekvéseivel. Az előkészítő munkálatokra 1,75 milliárd forint áll rendelkezésre.

Trócsányi László kijelentette, hogy a kormány stratégai ágazatnak tekinti az oktatást, partnerként tekint az egyetemekre. Hozzátette: az ország versenyképességéhez az olyan egyetemek tudnak hozzájárulni, melyek állják a nemzetközi versenyt, nemcsak a hazai, hanem a külföldi hallgatóknak is vonzó képzéseket képesek kínálni – mondta el a miniszter.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!
 

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés