Hirdetés
Hirdetés

Még mindig nyomoznak a játszótér mutyi ügyében

Szegedi hírek | 2017. szeptember 1. 10:04
játszótér, uniós támogatás, lopás, feljelentés, Ménesi Imre, vi2017-09
Már három éve tart a nyomozás az Európai Unió pénzéből megépített, többszörösen túlárazott játszótér ügyében, amely a Szegedi Vadaspark területén van. A három gyanúsított közül ketten még most is előzetes letartóztatásban vannak. A játszótér átadó ünnepségén a Fidesz korábbi szegedi elnöke mintaértékűnek nevezte a negyedmilliárdos beruházást. (videóval)

A Szegedi Vadaspark játszóterén interaktív táblák mutatták volna be a környék látványosságait. Az eszközöket telepítő cég 185 millió forint uniós támogatást kapott, az önerővel együtt szerintük összesen 260 millió forintot költöttek a beruházásra. Felmerült a gyanú, hogy a pénznek a túlnyomó részét ellopták, mivel a beruházás valós értéke nem éri el  még az 50 milliót sem. A gyanúsítottak hamis számlákkal és szerződésekkel juthattak az európai adófizetők pénzéhez. 

Serfőző Katalin, a Csongrád Megyei Főügyészség sajtószóvivője lemondta egy személy ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, őt külföldön fogták el és szállították haza ezt követően. Jelenleg két személy van továbbra is előzetes letartóztatásban, a harmadik személy előzetes letartóztatását a bíróság megszüntette, őt szabadlábra helyezte.

A játszótér-beruházás a szegedi baloldali önkormányzati képviselőnek, Ménesi Imrének vált gyanússá, aki az ügyészségnél, és az OLAF-nál is feljelentést tett.

Ménesi Imre, önkormányzati képviselő elmondta, feltűnően nagy különbséget láttott a játszótér feltüntetett és valódi értéke között. Később kiderült, hogy ez a játszótér, nem is a gyártó cégtől került Szegedre, hanem körbe járatták Szlovákiába, és onnan hozták be - tette hozzá.

A kormány Csongrád megyei fejlesztési biztosának nincs semmilyen tudomása a vadasparki játszótér ügyéről, és szerinte kevés kivétellel más cégek is megfelelően használják fel az uniós forrásokat. 

B. Nagy László, Csongrád Megyei fejlesztési biztos szerint a megyében jól használják fel az uniós forrásokat, de amennyiben gond van, azt az illetékes magyar és uniós hatóságok kivizsgálják. A kormánybiztos arról nem tud, hogy Csongrád megyében lenne valami kirívó eset.

Az ügyészség eddig négyszer hosszabbította meg a nyomozás határidejét, a legutóbbi idén szeptember 24-én telik le. A játszótér végül az azt építtető, és már felszámolt cég bérletidíj-tartozásai miatt a Vadasparkhoz került.

Fotó: szeged.hu arhivum

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés