Kiállítás a reformáció 500 éves évfordulója alkalmából

Rövid hírek | 2017. augusztus 25. 01:39
reformáció, Szentírás, Klebelsberg könyvtár, vi2017-08
Egyedül a Szentírás – ez a címe annak a kiállításnak, amelyet a reformáció 500 éves évfordulója alkalmából nyitottak meg a Klebelsberg könyvtárban. A tárlat olyan kincseket mutat be, amelyeket ritkán van lehetősége az érdeklődőknek egy helyen megtekinteni. (videóval)

Az egyetem könyvtára minden jeles évfordulóról megemlékezik, így azonnal igent mondtak a Budapesti Városvédő Egyesület megkeresésére, hogy Szegeden is bemutassák a Vizsolyi Bibliáról szóló vándorkiállítást. A Klebelsberg könyvtár a saját anyagaival egészítette ki a tárlatot. 

Keveházi Katalin, a könyvtár főigazgatója elmondta többek között kiállították a Luther-féle fordításnak egy nagyon korai kiadását, amelyet érdekes módon a pannonhalmi bencésektől vásárolt sok évtizeddel ezelőtt az egyetemi könyvtár. Ez egy nyolckötetes Bibliakiadás, amelynek 1 kötete hiányzik, de ez is megnézhető a vitrinekben további Luther-művekkel együtt.

Bemutatják a magyarországi reformációval kapcsolatos emlékeket és más magyar bibliafordításokat is. A 16. században fordított vizsolyi Bibliából annak idején 7-800 példányt nyomtattak, ebből 53 maradt fenn. A vándorkiállítás alapötletét is e bibliafordítás megjelenésének a 425. évfordulója adta két évvel ezelőtt. Azóta a Kárpát-medence minden szegletét bejárta a tárlat, bemutatva a református, valamint  a későbbi katolikus bibliát és azok fordításbeli különbségeit is.

A Bibliákat, továbbá a reformációhoz köthető bibliai szakirodalmat, szótárakat október 10-ig lehet megtekinteni az egyetemi könyvtár földszintjén.