Hirdetés

Három ütemben újulnak meg az utak és a járdák

Szegedi hírek | 2017. augusztus 15. 15:04
útfelújítás, út, járda, önkormányzat, Szabó Sándor, Kozma József, vi2017-08
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
A szegedi önkormányzat ebben az évben 1 milliárd forintot fordít a város útjainak, járdáinak felújítására. Jelenleg is több helyszínen dolgoznak a kivitelezők a belvárostól, a külső városrészekig. A Hont Ferenc utcában két hét alatt végeztek a munkával.

Az első ütemben közel 138 millió forint értékben újulnak meg utak és járdák Szegeden – mondta Szabó Sándor országgyűlési képviselő mai sajtótájékoztatóján. A második ütem közbeszerzési eljárása a napokban fejeződik be és a remények szerint szeptemberben újabb, az eddiginél is nagyobb, több százmilliós munkálatok kezdődnek. Ennek keretében többek között megújul a Temető utca, a Gáspár Zoltán utca, a Sárosi utca, a Szatymazi utca, a Francia utca és a Felső Tisza-part egy része is.

Szabó Sándor elmondta, a harmadik ütem közbeszerzési eljárásának előkészítése zajlik. Ebben az ütemben a Pázsit utca, a Gyümölcs utca és az Osztrovszky utca felújítását kívánja megvalósítani az önkormányzat. Amennyiben minden a tervek szerint zajlik és az időjárás sem szól közbe, akkor ezeket a munkálatokat még ebben az évben el tudja végezni a kiválasztott kivitelező.

Az útfelújítások mellett az önkormányzat figyelmet fordít a járdák állapotának javítására is. Ezeket a munkálatokat a város cége, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. végzi, közel 70 millió forint értékben. Ebből az összegből többek között a Bánomkert soron, a Csongrádi sugárúton, és a Juhász Gyula utcában javítják ki a járdahibákat. Ezek kisebb munkák, de az ott élők számára nagyon fontosak – mondta a képviselő.

Az út és járdafelújítások mellett csapadékvíz elvezető hálózatok építését is megrendelte a város. A Vedres utca mellett a Fűrész utca teljes hosszában kiépítik a hálózatot, a munkálatok során ezeken a szakaszokon az utak felújítását is elvégzik.

Szabó Sándor hozzátette, bármilyen felújítást is zajlik a városban az mindig kényelmetlenségekkel, fennakadásokkal jár. Éppen ezért a lakosság türelmét és megértését kérik, hisz ezek a munkálatok az ott élőkért vannak és az ő javukat szolgálja – mondta a képviselő.

Az első ütemben készült el a Hont Ferenc utca felújítása. A megközelítőleg 40 milliós munkát két hét alatt fejezte be a kivitelező. Jelenleg az utolsó simításokat végzik, az útburkolati jeleket és a gyalogátkelőket festik. Kozma József, a terület önkormányzati képviselője elmondta, jelentős lakossági igény volt az útszakasz felújítására, mivel a városrész gyűjtőútjáról van szó, sokan használják és a trolibusz is erre jár, így a tömegközlekedés szempontjából is fontos volt a munka. Összesen 206 tonna bitument martak fel, közel 80 csatornafedelet szinteztek újra. Néhány helyen nem csak a kopóréteget cserélték ki, de az útalapot is javítani kellett. Ennek fényében külön öröm, hogy a tervezett határidőre végeztek a munkával – monda Kozma József.

Az útfelújítási munkák rangsorolásával kapcsolatban Szabó Sándor elmondta, az igényeket a Városüzemeltetési Iroda gyűjti össze, majd szakmai szempontból rangsorolja azokat. Ez a lista a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elé kerül, és ott dől el, hogy melyik utak, járdák felújítását rendeli meg a város.