Csillagok, csülkös pacal és SZIN a Széchenyi téren

Szegedi hírek | 2017. augusztus 12. 20:11
Hungarikum fesztivál, Széchenyi tér, Elekes Zoltán, Bánffi István
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Csülkös pacallal, házipálinkával, szódával, kolbásszal és tepertővel is várják vasárnap estig a Széchenyi téren a fesztiválozókat. Az idén a kézműves termékek mellett akár „csillagokat is láthat” az, aki kilátogat Széchenyi térre. Tíz éves a szegedi hungarikum fesztivál.

Magyar tanya, huszár, szürke marha, Béres csepp, Hévizi tó, fröccs és 100 Tagú Cigányzenekar. Mi a közös bennük? Első hallásra talán semmi. Valójában mindegyikük szerepel azon a 67 tételt felsoroló listán, amely a magyarság csúcsteljesítményeit rögzíti, azaz mindnyájan hungarikumok.

Néhányat vasárnap estig Szegeden is megcsodálhatunk a Széchenyi téren, ahol az idén már tizedik alkalommal nyílt meg a minőségi magyar termékek kiállítása és vására.
– Egy jó fesztiválhoz sok hozzávaló kell, akár egy jó pörkölthöz. Kellenek kiállítók, szükség van közönségre, barátokra és fellépőkre. Barátok és fesztiválok nélkül lehet élni, de nem érdemes – mondta a fesztiválnyitás alkalmából Elekes Zoltán vásárigazgató.

Szeged szódása, Bánffi István együtt jubilál idén a fesztivállal: ő is éppen tíz éve itatja a szegedieket az agusztusi kánikulában szikvízzel, ami az elsők között került fel a hungarikumok listájára.

– Régi ismerősöknek, barátoknak szörp is jár bele, de néha akad egy kis rosé is, amivel el lehedt rontani a szódát! – mondta a mester, aki keménykalapban méri a hűsítő italt. A standon hatalmas szódásüveg gyűjteményéből is bemutat néhány darabot: pénteken a pirosakat, szombaton a zöld színű palackokat.

Igaz nem hungarikum, de lagalább akkora figyelmet szentelnek a szegediek a Széchenyi térre évek óta visszatérő első cigányvendéglőnek, ahol az idén is csülkös pacallal, cigánykáposztával és egyéb hagyományos ételekkel várják az éhes vendégeket.

A makóiak mi mást is hozhatnának egy ilyen fesztiválra, mint hagymát, de külön pavilonban jelen van a város turisztikai kínálata is. A szatymaziak a barack hazájában termett gyümölccsel kínálják a látogatókat, az ugyancsak huingarikumnak számító kürtős kalácsnak pedig se szeri se száma: van belőle erdélyi, faszén parázson sült, diós, kókuszos és áfonyás is.

Néhány éve még itt állították ki az óriás szegedi papucsot, azóta sajnos nemcsak a műhely zárt be, de a fesztivál is a híres „szegedikum” nélkül maradt. Az idén nem mutatkozik be városunk másik híressége sem, a hungarikumnak számító szegedi paprika. Kolbászból azonban van csabai és lehet kapni szarvasból készültet is. A réteseket helyben készítik és árulják is, és ha már végig ettük a kínálatot, lehet rá inni is. Aki ragaszkodik a hungarikumokhoz, az válaszhat magának a számtalan házi készítésű pálinka közül, de szerémségi, baranyai és dalmát borok is kellet magukat, a szomjas vendégeknek pedig a kézműves sörök kínálnak enyhülést.

Évek óta üde színfoltja a fesztiválnak a Kézművesek utcája, ahová az idén is eljöttek a fafaragók, késesek, ékszerkészítők, keramikusok és bőrdíszművesek, sőt egy szövőszéken a mesterség fogásait is bemutatják az érdeklődőknek. Újdonság, hogy az idén a Kézművesek utcája mellé kitelepült a Partiscum Csillagászati Egyesület 8 méter átmérőjű, 50 fős mobil planetáriuma is. Így a hungarikumok után akár „csillagot is láthatnak” a szegediek.

Immár hagyományos vendége a fesztiválnak egy másik fesztivál, a SZIN is. Magyarország legrégebbi zenei fesztiváljára vasárnapig kedvezménnyel kínálják a bérleteket, a legügyesebbek pedig a szerencsekeréken kipörgethetik kedvenc fesztiválkütyüjüket is.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!