Gyertyagyújtás a Délmagyarországért

Szegedi hírek | 2017. augusztus 9. 21:42
tüntetés, gyertyagyújtás, Délmagyarország, eladás, sajtószabadság, vi2017-08, szgy
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Az Együtt szegedi szervezete szerdán este a Klauzál téren, a Kossuth-szobor talapzatánál gyertyagyújtással búcsúztatta a szabad Délmagyarországot, az egyik utolsó független megyei napilapot. A rendezvényre szimpatizánsok, a lap egykori munkatársai és a napilapért aggódó szegedi polgárok is elmentek.

A sajtószabadságért - in memoriam Délmagyarország (1910-2017) címmel rendezett megemlékezésen Wéber Kata, az Együtt szegedi szervezetének tagja idézte fel a napilap történetét. Magyarország egyik legpatinásabb újságjára mindig jellemző volt a bátorság, és a szabad eszmeiség. Voltak persze nehezebb időszakok is - például a két világháború közötti időszak és a Kádár-korszak – ám a rendszerváltás után ismét az alapítók liberális szellemisége volt jellemző a Délmagyarországra. Ennek köszönhetően Szeged története tökéletesen nyomon követhető a lapban megjelent cikkek, publikációk alapján. 

Az Orbán-korszak azonban nem tűrhette, hogy a vélemény szabad, a hírek pedig árnyaltak legyenek, ezért a Délmagyarország is egy kormányhoz közeli oligarcha, Andy Vajna kezébe került. Erről már Dombi Gábor beszélt, aki az Együtt és a sajtószabadság iránt elkötelezett emberek nevében aggodalmát fejezte ki az országban zajló folyamatok miatt. Napokon belül ugyanis mind a 18 megyei napilap valamelyik fideszes gazdasági háttérember kerülhet, így a vidéki emberek csak a kormány szócsöveként használt újságokból tájékozódhatnak, ha helyi hírekre vágynak.

Dombi Kossuth Lajost idézte: „Vegyetek el mindent, csak a szabad sajtó maradjon!” A politikus emlékeztetett arra, hogy a Fidesz országrombolását csakis azzal állíthatják meg, ha 2018 tavaszán az országgyűlési választásokon leváltják a jelenlegi kormányt. A beszédek után a rendezvény résztvevői gyertyát gyújtottak a mai, fekete gyászszalaggal ellátott Délmagyartország mellett.