Végéhez közeledik a Zsinagóga felújítása

Szegedi hírek | 2017. augusztus 9. 17:36
Zsinagóga, felújítás, Nemei Pál, Ferroép, Lednitzky András, vi2017-08, tv
A tető teljes egészében, kupolák mindegyike egy kivétellel megújult. Most már csak a tereprendezés és a biblikus kert kialakítása maradt hátra. Ugyan eredetileg tavaly év végére ígérték a befejezést, a munkálatok megcsúsztak, szeptember elején hivatalosan is átadják az 1 milliárd Forintból megújult Zsinagóga. (videóval)

Másfél hét múlva eltűnnek az állványok a Zsinagógáról. Hamarosan befejeződnek a tavaly tél végén megkezdődött munkálatok. Az épület tetőtől homlokzatig teljesen megújul. A tető új cserépfedést kapott, kicserélték a fa szerkezeteket, restaurálták és tisztították a műkőoszlopokat és az ólomüvegeket. Már a helyén van minden kupola, 24 torony bádogfelületét újították fel.  

Nemesi Pál, a kivitelezést végző Ferroép Zrt. vezérigazgatója elmondta a bádogosmunka óriási kihivás volt számukra. A díszbádogos munka értéke körülbelül 150 millió forint, és egy nagyon időigényes és komoly kézműves feladat volt. - tette hozzá a vezérigzazgató

A napokban elkezdődött a közműépítés, a következő feladatok már a tereprendezésé lesznek. Folynak a kertészeti munkák, a biblikus kert végleges formáját ősszel nyeri el. Mindez 1 milliárd Forintból készült el, de további tervek vannak a fejlesztésre. Még 1,2 milliárd forintra lenne szükség, ahhoz hogy az épület belül is teljes szerkezetmegújuláson essen át.

Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke elmondta erre voltak ígéretek. Ez arról szólt, hogy a hitközség először kap egy összeget, amelyből elkészítik a belső tervezést, ezt követően pedig meghirdetik a közbeszerzést a tervezési-kivitelezési tervekre, majd a teljes rekonstrukcióra.

A hitközség egyelőre a szeptember 3-i megnyitóra készül. A hivatalos átadót kiállítás és komolyzenei koncert kíséri, de a turisták számára is látogathatóvá teszik a zsinagógát.