Szeptember elején sztrájkolnak a fogorvosok

Szegedi hírek | 2017. augusztus 9. 16:25
fogorvosok, fogorvos, sztrájk, vi2017.08, tv, szgy
Az alapellátáshoz tartozó praxisok havi 750-800 ezer forintot kapnak, ám ez az összeg az alapvető költségeket sem fedezi, az orvosoknak a saját magánpraxisukból kell hozzájárulni a betegek gyógyításához. (videóval)

Az alapellátásban dolgozó orvosok havonta több tízezer forintot fizetnek saját zsebből, hogy kiegészítsék a TB által finanszírozott egy főre jutó 2800 Ft-os díjat. Viszonyításképpen egy magánrendelőben ezért az árért még a fogorvosi székbe sem ülhetünk be, egy általános szűrővizsgálat 6-8000 forinttól kezdődik. Pedig könnyen erre kényszerülhetünk, mert kevés a fogorvos, aki van, az pedig inkább külföldön vagy magánrendelésben dolgozik. Jelenleg nagyjából 300 tartósan betöltetlen fogorvosi praxis van az országban, ezzel 1 millió ember ellátása vált kérdésessé. A problémát az orvos kamara fogorvosi tagozata már többször megfogalmazta.

A Fogorvosi Kamara a problémával az illetékes egészségügyi tárcához fordult, de mindezidáig eredménytelenül. Az elégedetlen fogászok szerint kevés az a 800 ezer Forint, amit havonta kapnak az alapellátásban praktizáló fogorvosok. Munkájuk nagy anyag szükséglettel és rezsiköltséggel jár, ezért szerintük megilletné őket a házi orvosok támogatásához  hasonló havi 1,5 millió Forint. Mivel leveleikkel és tárgyalásaikkal nem jutottak előre, a tiltakozás más formáját választották. Szeptember 4-6. között, 3 napra munkalassítást jelentettek be, ez azt jelenti, hogy a csatlakozó fogorvosok ekkor csak a sürgős eseteket látják el.