Sikeres a cicamentők ivartalanítási programja

Szegedi hírek | 2017. július 20. 10:26
Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesület, ivartalanítás
Eredményesen befejeződött a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesületének újabb ivartalanítási programja: 1 millió forintból száz nőstény macska ivartalanítását oldották meg, ezzel is csökkentve a kóbor macskák számát a városban.

A projektet a tavalyi, hasonló kezdeményezés folytatásaként a Susy Utzinger Stiftung für Tierschutz svájci alapítvány támogatta. Ahogy korábban, úgy most is a mentett állatok ivartalanításával párhuzamosan a kóbor állatok, valamint a hajléktalan, szociálisan rászoruló emberek cicáinak ivartalanítása volt a cél.

Az egyesület egyik fő célkitűzése, hogy csökkenjen Szegeden a kóborállat állomány, ezzel együtt pedig a vele járó közegészségügyi kockázat, társadalmi feszültség. Az ilyen programok ebben jelentenek fontos lépéseket, hiszen egy-egy nagyobb volumenű ivartalanítási projekt – durva szakértői becslés alapján, 6 év távlatában – 7 millió nem kívánt egyed megszületését akadályozza meg.

Tavaly a szegedi egyesület a svájci alapítvány támogatásával 93 macska és 10 kutya ivartalanítását végezte el, a most biztosított, újabb, több mint 1 millió forintos keret kereken 100 nőstény macska ivartalanítását tette lehetővé. Ha ehhez hozzávesszük a további támogatásokat és a saját források segítségével elvégzett beavatkozásokat, akkor elmondható, hogy a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesületének életében az elmúlt évben majdnem minden napra jutott 1 ivartalanítás.

Országosan a kóbor kutyák számát több százezresre, míg a macskákét milliós nagyságrendűre becsülik. Szegeden és környékén is változatlanul probléma a kóbor állatok magas száma, létük természetvédelmi, környezetvédelmi, egészségügyi és szociális problémákat generál.

Ezek az állatok azonban mindannyian az emberi felelőtlenség következtében kerültek utcára. Ezért a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete megalakulása óta dolgozik a kóbor állatok számának humánus csökkentéséért.

Képeink illusztrációk

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!