Hangoslámpa segíti a vakokat és gyengénlátókat

Szegedi hírek | 2017. július 16. 15:49
hangos lámpa, jelzőlámpa, vakok, gyengénlátók, közlekedés, vi2017-07
A zöld jelzést sípoló hanggal jelzi, ami nagy segítség a vak és gyengénlátó embereknek. Ráadásul ez a szerkezet nem mindig ad hangot, csak ha valaki bekapcsolja. Ez a második ilyen átkelő a városban.

A vakok és gyengénlátók azt mondják ez nagyon jól fölszerelt kereszteződés, mert vezetősáv is van, amit jól érzékelnek. Az első távvezérelt hangoslámparendszer a Mars tér-Mikszáth Kálmán utca sarkán található. Ez azt jelenti, hogy a lámpák a zöld jelzésnél csak akkor adnak hangot, ha valaki a távirányítóval bejelentkezik, és 1-2 zöld fázist sípolnak végig utána csendben működnek tovább.

Ez azért fontos, mert a kereszteződések közelében lakókat gyakran zavarja a sípoló hang. Ha csak néha ad hangot, akkor könnyebben elfogadják. Pedig a vakok számára a síp egy jel, ami azt jelenti, hogy segítség nélkül is biztonságosan tudnak átkelni. 

Szegeden 12-14 nagy csomópont van. Ez az irányítható hangos rendszer több mint egymillió forintba kerül. A kereszteződéseket a város és a Magyar Közútkezelő üzemelteti, évente egy ilyen beszerelését vállalják. Ezért a gyengénlátók most támogatókat keresnek. A megyében 3000, Szegeden több száz gyengénlátó él, de többen járnak egyetemre, és jönnek turistaként. Nekik jelentene nagy segítséget, ha több lámpa szólalna meg, amikor a gyalogátkelő jelzése szabad.

A fotó illusztráció