Hatvan éves a kézilabda Kiskundorozsmán

Szegedi hírek | 2017. július 15. 18:33
Kiskundorozsma, kézilabda, 60. évforduló, Joób Márton, Lauer István
Komoly hagyományai vannak Kiskundorozsmán a kézilabdázásnak, bár napjainkban sem a női-, sem a férfi szakág nem rendelkezik meghatározó csapattal. A kézilabda azonban továbbra is népszerű itt, amit az is bizonyít, hogy szombaton megünnepelték a sportág helyi indulásának 60. évfordulóját.

A Petőfi Sándor Művelődési Ház udvarán gyülekeztek szombaton délelőtt azok az egykori játékosok, edzők, sportvezetők, akik részesei voltak a régi sikereknek. Tóth Péter főszervező, egykori edző elmondta, hogy Veszprémi László ideérkezésével pezsdült fel Dorozsmán először a kézilabdaélet, majd a legendás Ács Géza edzősége idején jöttek az első komolyabb sikerek. A 60-as években a női csapat vitte a prímet, a 70-es években pedig már a férfiak is felzárkóztak hozzájuk. A két csapat többnyire az NB II-ben szerepelt, ám volt egy esztendő, amikor a lányok a legmagasabb osztályban is szerencsét próbálhattak.

A szegedi kézilabdás sikerek alapját a dorozsmai kézilabda adta – mondta a kézilabdások találkozójának megnyitóján Joób Márton, az önkormányzat sportbizottságának elnöke. Kétségtelen, hogy később a Tisza Volán, majd a Pick Szeged halmozott sikert sikerre, ám a dorozsmaiak minden csapatban ott voltak. Nem csupán Szegeden lettek meghatározó játékosok, de első osztályú klubokat, sőt a válogatottakat is megjárták az itt nevelkedett játékosok.

Lauer István, Dorozsma egyéni képviselője – aki maga is aktív játékos volt – arra hívta fel a figyelmet, hogy a kézilabda fénykorában rengeteg salakos pályán űzték a sportágat, és elsősorban a középiskolák termelték ki az utánpótlást a felnőtt csapatok számára. Akik nem jutottak el a legmagasabb szintre, azok az egyetemi bajnokságban tovább űzhették a sportot. Manapság a városi bajnokságban vitézkedik egy dorozsmai öregfiúk csapat, ugyanakkor a női bajnokság másodosztályában az egyik szegedi egyesület nevében benne van Kiskundorozsma, ám itt nevelkedett játékost nem ad a csapat.

A találkozó alkalmából kiállították a klub által nyert trófeákat, érmeket, ugyanakkor rengeteg archív fotót adtak körbe az egykori játékosok. Több generáció játszott itt a dorozsmai kézilabda legfényesebb korszakaiban, de szinte mindenki ismert mindenkit, aki megjelent az eseményen. A találkozó ebéddel és visszaemlékezésekkel folytatódott, majd megvitatták a résztvevők a dorozsmai kézilabda jelenlegi helyzetét és igyekeztek közösen megoldást találni arra, hogyan lehetne újra felvirágoztatni a sportágat Kiskundorozsmán.  

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!