Bérükért sztrájkolnak a szegedi köztisztviselők

Szegedi hírek | 2017. július 14. 10:07
önkormányzat, sztrájk, köztisztiviselők, polgármesteri hivatal
Kilenc éve nem rendezte a kormány az önkormányzatoknál dolgozók bérét, akik időközben fizetésük értékének több mint egyharmadát elvesztették. Ezért hétfőn reggel 8 és 10 között Szegeden is kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a városházán.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete felhívásához a szegedi polgármesteri hivatal is csatlakozik, ezért július 17-én, hétfőn, reggel 8 és 10 óra között kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetnek.

A polgármesteri hivatalokban dolgozó köztisztviselők 2008 óta nem részesültek béremelésben, és a kormány tervei szerint 2018-ban sem várható általános bérrendezés. A 2016. évi sztrájkok után a kormány elismerte a kérés jogosságát, de tárgyalási kötelezettségének nem tett eleget.

Hétfőn, a sztrájk ideje alatt a halaszthatatlan ügyeket a sztrájkoló köztisztviselők ellátják: megtartják a sztrájk időtartamán belüli időpontra előzetesen összehívott személyes egyeztetést, valamint a kitűzött helyszíni szemlét is. Elintézik a haláleset bejelentésével kapcsolatos hivatalos teendőket, valamint szükség esetén közreműködnek a sztrájk időtartamán belüli időpontra bejelentett házasságkötésekben. A sztrájk ideje alatt a szegedi hivatal épületében a portaszolgálat működni fog.

A szegedi polgármesteri hivatal dolgozói azúton is kérik a lakosság megértését, támogatását pedig köszönik.

Fotó: archív / MTI