Csúcsra jár a dinnyeszezon a piacon

Szegedi hírek | 2017. július 13. 23:30
dinnye, nyár, gyümölcs, szezon, vi2017-07, tv
Szinte alig fogy más gyümölcs, csak a dinnyét keresik a vevők. A kereskedők átlagosan 140 forintot kérnek egy kilójáért, de van ahol 120, másutt 180 forintért is kínálják. (videóval)

Viszik a dinnyét, mint a cukrot a Mars téri piacon. Hónapok óta kapható a lédús gyümölcs, eleinte csak a spanyol és a görög volt, de néhány hete jelent meg a hazai termék. A vásárlók már nagyon várták. Van aki a sárgadinnyét, van aki a görögdinnyét szereti, de abban szinte mindenki megegyezett, hogy a magyar a legfinomabb.

Jó az idei termés, akad dinnye bőven. Finom, édes, lédús, és egy egész dinnye akár 18-20 kilót is nyomhat. Most 120-180 forint között mérik kilóját, és szinte mást nem is vesznek a vásárlók. 

A kereskedők azt mondják, még legalább három hétig lesz szezonja a magyar dinnyének, utána ismét a külföldi importot ehetjük. Az, hogy az árak meddig csökkennek le, nem tudni pontosan. A medgyesegyházi gazdák is a szegedi nagybanira hordják az árut.

A termelők és multik közötti vita azonban idén is feléledt, mert a dinnyések szerint indokolatlanul a piaci ár alatt kínálják a gyümölcsöt a nagyáruházak, pedig az eladók szerint a minőséget meg kell fizetni.