Nyáron is kell a véradók segítsége

Szegedi hírek | 2017. július 13. 23:01
véradás, vér, Országos Vérellátó Szolgálat, egészségügy, segítség, vi2017-07, tv
A vérellátás szempontjából a nyár mindig veszélyeztetett, hiszen a nagy meleg, a sokakat érintő allergiaszezon, valamint a nyaralások miatt ilyenkor kevesebben mennek vért adni. Márpedig a műtétekhez, a baleseti sérültek ellátásához, a vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez ebben a szezonban is szükség van vérre. (videóval)

Az Országos Vérellátó Szolgálat Honlapján látszik, hogy a vérkészlet egyelőre  kielégítő, szeptemberben adódhat probléma, akkorra fogynak el a tartalékok.  Átlagosan 1600-1700 véradó érkezik havonta, nyáron ennél kevesebben, mintegy 1300-1500-an nyújtják segítő karjukat.

Szekeres Veronika, az Országos Vérellátó Szolgálat régió igazgatója elmondta a nyári időszakban hatékonyabbnak kell lenni a szervezésben annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű vért tudjanak gyűjteni. Éppen ezért ilyenkor többféle módon, e-mailban, sms-ben és személyesen is megkeresik a véradókat.

Nyáron több rendezvényre is kitelepülnek, idén is szerveznek akciót a Hungarikum fesztiválra és a Szegedi Ifjúsági Napokra. Jelenleg hat -féle kupont, vásárlási utalványt, fürdőbelépőt kapnak a jelentkezők. Most egy újabb nyereményjátékkal is ösztönzik őket, aki júliusban és augusztusban vért ad, akár egy görögországi utazást is nyerhet.

Újdonság a szolgálat honlapján, hogy egy térkép segítségével meg lehet nézni, hol lesz a következő két hétben véradás. Szegeden például négy helyszínen, a város 20 km-es körzetében pedig Domaszéken és Mórahalmon is lesz erre lehetőség.