A fesztiválok messzire viszik Szeged jóhírét

Szegedi hírek | 2017. július 13. 09:46
Magyar Fesztivál Szövetség, Márta István, Herczeg Tamás, Elekes Zoltán
Közel négy és félezer rendezvény hirdeti magát minden évben országszerte, de csak 300-350 az, amelyik a szó hagyományos értelmében is méltó a fesztivál megnevezésre – mondta a Magyar Fesztivál Szövetség elnökségének kihelyezett ülésén Márta István elnök.

Szegeden, a Reök-palotában tartotta kihelyezett ülését szerdán a Magyar Fesztivál Szövetség elnöksége. A Tisza-pati város két fesztiválja – a szabadtéri játékok és a Thealter – is kivívta már európai szakmai szervezetek elismerését – hangzott el az ülésen.

A fórumról tartott sajtótájékoztatón Márta István elnök elmondta, az idén várhatóan megemelekedik a fesztiválok kormányzati támogatása, tavaly 4 milliárdos volt erre. A szövetség az elmúlt években komoly lobbitevékenységet fejtett ki azért, hogy ne csak fővárosi fesztiválok kapjanak kiemelt támogatást, hanem a vidékiek is – sikerrel. Egy külön állami keretből tavaly 500, idén pedig már 750 millió forintos támogatás jut a fővároson kívüli fesztiváloknak. A kiemelt vidéki rendezvények fokozottabb támogatása is növeli a minőségi fesztiválok szervezését.

A Minősített Európai Fesztivál címet most 39 ország 715 fesztiválja nyerte el, ezek között kettő is szegedi: a szabadtéri játékok és a Thealter – mondta el Márta István.
Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója pedig arról beszélt, hogy az Európai Bizottság 300 város 168 fesztiválját – benne a két szegedivel – kreatív és kulturálisan magas szintű városok programjai közé sorolta.

Elekes Zoltán alelnök szerint a zászlóshajónak számító szabadtéri játékok mellett több nívós fesztiválnak is otthont ad Szeged: a Thealteren kívül a Hungarikum Fesztivál, a bor- vagy az őszi halászléfesztivál éppen úgy viszik a város jóhírét, mint a Maty-éri országos, vagy nemzetközi sportrendezvények. Ma már Szegeden szinte egész évben találhatnak az itt lakók és a turisták valamilyen színvonalas rendezvényt.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!