A szegedi vár déli bejáratát keresik

Szegedi hírek | 2017. július 12. 17:56
régészet, ásatás, Móra Feremc Múzeum, Lajkó Orsolya, vi2017-07
A Móra-park rekonstrukciójának megkezdése előtt régészeti feltárást végeznek a szakemberek a múzeum előtt. A régészek elsősorban a szegedi vár déli kapuját keresik.

Egy nagy munkagép, valamint több munkás szorgoskodik hétfő óta a Móra parkban, a múzeum előtt. Mint kiderült a vár déli bejáratát keresik. Mint Lajkó Orsolya, a Móra Ferenc Múzeum régészeti osztályának vezetője elmondta, a Stefánia, Móra park és Roosevelt tér rekonstrukciós munkálataihoz kapcsolódva kezdték el a régészeti feltárást, amelyet az önkormányzat finanszíroz. Jelenleg a vár déli kapuját próbálják meg megtalálni. A szakember hozzátette, az elképzelések szerint, amennyiben sikerül megtalálni, a megfelelő felújítás és rekonstrukciós munkálatok után a nagyközönség számára is láthatóvá teszik majd.

Lajkó Orsolya elmondta, régi térképek, leírások és az eddigi régészeti feltárások alapján próbálják megtalálni a kaput, de néhány méteres eltérések lehetnek, azért nem tudják, hogy pontosan hol is kell ásni. 2011-ben már a mostani helyszín közelében végeztek feltárás, és ott megtalálták a vár falának egy szakaszát. Ez is segített a mostani helyszín meghatározásában.

Még a feltárási elején tartanak, jelenleg gépekkel dolgoznak, majd később kell kézi erővel folytatni a munkát. A jövő hét végén már többet fognak majd tudni – tette hozzá a szakember.

A középkori szegedi várat valószínűleg 1261 és 1280 között építették, de nem lehetetlen, hogy már voltak római kori előzményei. Az erődítmény a századok folyamán nem épült ki végvárrá, mert az akkori ország közepén helyezkedett el. 1543-ban a törökök elfoglalták Szegedet, ekkortól a vár képe jelentősen módosult. 

Az erődítményben az 1668-as török alóli felszabadulást követően három tűzvész is pusztított, a XVIII. század végén összeomlott a vár Tisza felőli fala. 

A vármaradvány felújítását 1999-ben végezték, amikor kiállítóhelyet, régészeti raktárt és tanácstermet építettek ki. A munkálatok közben középkori falak kerültek elő közvetlenül a bejárat előtt, így elkezdték a régészeti leletmentést, és a várudvar közepén középkori templomra is bukkantak, majd 2007-ben sikerült azonosítani a vár északi saroktornyát, 2010-ben pedig a déli falát.