Lassan múlik a kánikula, jön az enyhülés

Szegedi hírek | 2017. július 11. 23:44
időjárás, kánikula, hőség, vi2017-07, tv
A napok óta tomboló hőségben megteltek a strandok. Csongrád megyében a legmagasabb szintre, a harmadfokúra emelte a hőség miatt kiadott figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hét közepéig még tovább fokozódik a forróság, 40 fok is lehet. Csütörtökön jöhet az enyhülés. (videóval)

A hét elején beterítette a forróság Szegedet, délben a Kárász utcai hőmérő 38 fokot mutatott. A párakapu is csúcsra járt, egy járókelő sem hagyta ki ezt az átmeneti felfrissülést.

A rekkenő hőségben mindenki keresi a hűsítő módszereket. Az emberi szervezet nehezen viseli a napokig tartó forróságot, ám ez a fagylaltosoknak különösen jót tesz 

A strandok mindenhol megteltek, a gyerekek legszívesebben a vízben töltenék az egész napot. Nem csak a hétvégén, hanem még hétfőn is rengetegen voltak az újszegedi Ligetfürdőben.

Az elővigyázatosság fontos ilyenkor, mert az egyre melegebb idő és az egyre gyakoribb hőhullámok miatt nő a szívroham kockázata-mutatták ki az egészségügyi felmérések. Más vizsgálatok szerint a hőségben romlik az emberek munkaképessége és termelékenysége is. A sokáig tartó forróság már komoly gazdasági kockázatot is jelent, az előzetes számítások szerint az évszázad végéig a világ országainak nemzeti összterméke a negyedével csökken  majd a hőségben. Egyes vélemények szerint nem marad más megoldás, mint a hajnali műszak és a déli pihenő, a szieszta.