Szegeden készül a magyar cukorbeteg válogatott

Szegedi hírek | 2017. július 11. 03:06
DiaEuro, futsal, válogatott, Hevesi Tamás, Várkonyi Tamás, vi2017-07
Hevesi Tamás vezette magyar DiaEuro válogatott 2017. július 16. és 23. között Bukarestben lép majd pályára a DiaEuro futsal Európa-bajnokságon. Az együttes az utazás előtt Szegeden készül fel a megmérettetésre.

Idén 12 ország csapatai küzdenek meg egymással a 2017. július 16. és 23. között Bukarestben megrendezésre kerülő DiaEuro futsal Európa-bajnokságon. A magyar csapat a bajnokság elmúlt négy évében mindig a döntőben végzett, annak ellenére, hogy az induló csapatok száma ez idő alatt megduplázódott. Hevesi Tamás csapata 2013-ban aranyérmes lett, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban pedig az ezüstérmet hozták haza.  

A bajnokságot megelőzően minden évben más-más város ad otthont a csapat utolsó edzőtáborának. Idén július 9. és 12. között a magyar válogatott Szegeden készül fel a nagy megmérettetésre. 

„Büszkék vagyunk az eredményeinkre, ugyanakkor ránk nehezedő elvárás is, hogy az előző években mindig döntősök voltunk” – mondta Hevesi Tamás, a magyar cukorbeteg futsalválogatott edzője. „Egyre erősebb mezőnyben kell helytállnunk, mégis hiszem, hogy újra a torna egyik esélyese vagyunk. Érezzük a szurkolóink támogatását, ami erőt ad nekünk a mostani felkészüléshez is.”

A csapat körül azért is épült ki szép számú szurkoló tábor, mert Hevesi Tamásék egyre több embernek adnak reményt arra, hogy cukorbetegen is lehet teljes életet élni, és akár kiemelkedő sportteljesítményt is elérni. A magyar csapat sikeréhez a támogatók segítsége is hozzájárult, hiszen a Sanofi és a 77 Elektronika Kft. biztosította a hátteret a professzionális felkészüléshez.

A futsalválogatott szegedi, sajtónyilvános edzésén Dr. Várkonyi Tamás, a Magyar Diabetes Társaság főtitkára is jelen volt, aki elmondta - „a több, mint 2700 tagot számláló társaságban zajló pezsgő és sokszínű szakmai közélet fontos eleme a betegek sporttevékenységének támogatása.” Hangsúlyozta: „a magyar válogatott sikere a betegek és az őket gondozó szakellátóhelyek kiemelkedően eredményes együttműködését is tükrözi, hiszen a jól megválasztott, személyre szabott terápia, a hatékony és pontos vércukorellenőrzés, valamint a kellő betegképzettség illetve motiváltság nélkül nemzetközi színvonalú sportteljesítmény nem érhető el.” 

A Nemzetközi Diabetes Szövetség adatai szerint Magyarországon megközelítőleg 1 millió, Európában pedig több mint 60 millió ember érintett valamilyen formában a cukorbetegségben. A diabetes nagyarányú terjedése miatt a folyamatos tájékoztatás és az egészséges életmódra való nevelés világszerte kulcsfontosságú feladat. A 2012-ben indult DiaEuro célja, hogy felhívja a figyelmet: megfelelő terápiával, gyakori vércukorméréssel és aktív testmozgással cukorbetegek is sportolhatnak, sőt a testmozgás magának a terápiának is fontos része.