Harmonikások mérték össze tudásukat Tápén

Szegedi hírek | 2017. június 25. 22:39
harmonika, Tápé, Haller Ödön Művelődési Ház, Szécsényi Ferencné, verseny, vi2016-07
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Több mint harminc fiatal harmonikás mutatta be tudását vasárnap Tápén a II. Országos és Nemzetközi Harmonikaversenyen. A zenészek az ország több pontjáról és a határon túlról is érkeztek.

Hét kategóriában 35 versenyző mérte össze tudását a Haller Ödön Művelődési Házban megrendezett Harmonikaversenyen. Kardos Zsolt, a szervező Harmonikások Országos Társaságának főtitkára elmondta a legfiatalabb versenyző 9 éves, a legidősebb pedig 21 éves volt. Az ország szinte minden pontjáról érkezett ifjú harmonikás, többen a határon túlról jöttek a megmérettetésre. A verseny célja, hogy népszerűsítse ezt a remek hangszert, bemutassák a harmonika képes összehozni az embereket és nem utolsó sorban bemutatkozási lehetőséget biztosítani a fiataloknak – mondta a főtitkár.

Kardos Zsolt elmondása szerint a harmonika egyre népszerűbb hangszer Magyarországon és szerencsére már az oktatási rendszer is felismerte nagyszerűségét, így egyre több helyen lehet megtanulni játszani rajta.

A zsűri tagja volt Bálint Csilla, aki nem csak értékelte a fellépők produkcióját, hanem maga is bemutatta tudását. A mini koncertje után elmondta, gyermek kora óta harmonikázik. A Vajdaságból származik, és ott igen népszerű a hangszer és nem csak a férfiak játszanak rajta. – tette hozzá. Véleménye szerint a fiatalok körében egyre népszerűbb a hangszer, sokan választják már. Sajnos azonban az oktatás feltételei még nem mindenütt adottak, sok tanulóknak utaznia kell, ha megfelelő tanárt akar találni magának. – tette hozzá. Bálint Csilla elmondta, nagyon elégedett volt a versenyzőkkel, évről-évre ügyesebbek és jobb produkciókkal rukkolnak elő.

A rendezvény fővédnöke Botka László polgármester volt, aki egy különdíjat is felajánlott. Az elismerést Szécsényi Ferencné, Tápé önkormányzati képviselője adta át Novák Attilának. A képviselő köszöntőjében úgy fogalmazott, a legjobb helyen rendezték meg a versenyt, mivel Tápén a hagyományőrzésnek komoly múltja van.

A különdíjas ifjú harmonikás Novák Attila a Zala megyei Kilimánból érkezett. Elmondta, több mint nyolc éve kezdett el játszani a hangszeren, az akkori zongoratanárának biztatására. Először csak hobbi szinten muzsikált, de utána nagyon megszerette és egyre többet foglalkozott vele. Ezt követően került jelenlegi tanárához, Szász Szabolcshoz, akihez azóta is jár. Attila szerint a harmonika egy nagyon összetett hangszer és nagy precizitást igényel rajta játszani.

A rendezvény a korcsoportok győzteseinek, valamint a Madarasi Harmonikások Alapítvány zenekarának koncertjével zárult.