Hirdetés
Hirdetés

A város aranyplakettjét kapta Galambos Gábor

Szegedi hírek | 2017. június 22. 15:38
Galambos Gábor, köszöntés, Solymos László, aranyplakett, születésnap, vi2017-06, szgy
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Hetvenedik születésnapja alkalmából köszöntötték kollégái, barátai és tisztelői Galambos Gábort, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának egykori dékánját. Az ünnepségen a város nevében Solymos László alpolgármester méltatta a szakember tevékenységét.

Galambos Gábor 1971-ben végzett a József Attila Tudományegyetemen programtervező mate­matikusként. Kutatási területe a kombinatorikus optimalizálás, ezen belül az úgynevezett NP teljes feladatok közelítő megoldására készített algoritmusok hatékonyság vizsgálata. Több mint 50 cikke jelent meg nemzetközileg jegyzett tudományos folyóiratokban. 1999-ben habilitált a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen. 1999-től Széchenyi professzori ösztöndíjas. 2001-től a TEMPUS kuratórium elnöke. A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Habilitációs Bizottságának tagja volt. 2000 óta tanszékvezető egyetemi tanár. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskola főigazgatója volt 1998-tól. 

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora méltatta elsőként Galambos érdemeit, hiszen a pedagógusképző kar dékánjaként sokat tett az egyetemi integrációért. A posztjáról 2013-ban távozó egyetemi vezető azonban nem hagyott fel tudományos munkásságával, hiszen azóta is aktív kutatómunkát folytat. Galambos egyébként 25 éve alapította az intézményben a tanszékét, és 40 éve lett egyetemi oktató. 

Az önkormányzat nevében Solymos László köszöntötte az elismert szakembert. Egy közösségi oldalról idézte az oktató egyik tanítványának szavait: “Jó arc, és lehet tőle tanulni.” Ennél nagyobb elismerés nem kell egy fiataltól, aki azért megy felsőoktatási intézménybe, hogy elsajátítsa elődei tudását. Szeged önkormányzata is megbecsülte Galambos Gábor tevékenységét, hiszen 2012-ben Pro Urbe díjjal tüntették ki. Solymos László azomban ezúttal sem érkezett üres kézzel, hiszen a város aranyplakettjét adományozta az ünnepeltnek. A köszöntők után kollégák és tanítványok rövid előadásai következtek, utána fogadás következett a 70 éves Galambos Gábor tiszteletére. 

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés