Hirdetés
Hirdetés

Felavatták Szeged első napelemparkját

Szegedi hírek | 2017. június 16. 01:17
környezetvédelem, napelem, napelempark, avatás, vi2017-06, tv
Egy telephelyen 4200 napelemet szereltek fel, mely félezer család energiafogyasztását fedezi. A 400 milliós beruházás másfél év alatt valósult meg. A sikeres próbaüzem után már élesben zajlik a termelés, a napból származó energia egy hálózaton keresztül jut a szolgáltatóhoz, onnan vásárolja fel az állam, és jut el a háztartásokhoz. (videóval)

Nemzetközi tapasztalatokra alapozta azt az ötletét a vámügynökség, hogy napelem parkot épít. A külföldi példák azt mutatják, nem az atomerőművek, hanem a megújuló energiák felé kell haladni. Erre jó célt szolgált a vállalat tulajdonában álló sándorfalvi úti telek.

Csonka Péter, a Zoll-platz Kft. ügyvezetője elmondta, szerették volna hasznosítani a telket és a legjobb ötletnek az tűnt, ha megújuló energiába fektetik a pénzt. Fontos szempont volt, hogy ne kelljen sok élő munkaerőt az üzemeltetéshez és az, hogy a napfény városában sikeres lehet egy ilyan beruházás.

A volt Merkur telepre 2 napelem parkot építettek 400 millió Forint értékben, saját tőkéből és hitelből. Összesen 4200 napelemet szereltek fel, egyenként 500 kilowatt teljesítménnyel nagyjából 500 háztartás energiaszükségletét képes ellátni. 

Harcsa-Pintér Sándor, a 3 Comm Line Kft. ügyvezetője elmondta, a napenergiából a táblák egyenáramot állítanak elő, amelyet inverterek segítségével 230/400 voltos energiává alakítják ezt pedig már a háztartások fel tudják használni.

Ilyen elven működő kiserőműre Európában csak 8-10 helyen van példa, ezért számít újdonságnak Magyarországon a szegedi. A vállalat további bővítést tervez: a napelempark szomszédságában újabb 4-et terveznek, melyből 2-re már meg is kapták az engedélyt.

A fotó illusztráció

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés