Hirdetés
Hirdets

Elsőre jól vizsgáztak a szegedi parkoló automaták

Szegedi hírek | 2017. június 10. 17:52
parkolás, automata, parkolóautomata, Szegedi Közlekedési Társaság, Majó-Petri Zoltán, vi2017-06, szgy
Szeged belvárosában június 6-tól működnek parkoló automaták, melyek a papír alapú rendszert váltották fel. Az elmúlt négy napban minden nap 2800 és 3000 között volt a parkoló automatákban vásárolt parkolójegyek száma. Ezek közül több mint 10%-ot úgynevezett „érintéses bankkártyával” (PayPass) fizettek ki.

A régi parkoló szelvényeket évvégéig lehet visszaváltani a közlekedési társaság ügyfélszolgálatán: az első napokban átlagosan naponta 5-600 ezer Ft értékben váltottak vissza parkoló szelvényt az ügyfelek. – tájékoztatta a szeged.hu- az első napok tapasztalatairól Majó-Petri Zoltán, az SZKT Kft. ügyvezető igazgatója.

A 136 automata üzemszerűen működik: a Szegeden tartózkodó német és budapesti szervizmérnököknek egy esetben kellett nyomtatót és egy esetben napelem vezérlő egységet cserélni. Minden automata egyben egy-egy számítógépes egység, melyen futó szoftverekbeállításait folyamatosan frissítik a következő hetekben. Ilyen frissítést - például a fénymérő szenzorok beállítását – naponta 10-12 alkalommal végeznek a szervizmérnökök.

Az üzemeltetési tapasztalatok és az ügyfélvisszajelzések alapján négy dolgot érdemes megtanulni a szegedi parkolási rendszerben:

A parkoló automatákon ugyanolyan érintőkijelző van, mint az okostelefonokon és táblagépeken: azaz ha nem használják őket, akkor az automata nem, de a kijelzője kikapcsol, ugyanúgy, mint a telefonoknál. A kijelző mellett elhelyezett szabványos bekapcsoló gomb megnyomásával egyszerűen újra aktiválhatjuk az automatát.

A parkoló automata a vásárlás végén nyomtatják ki a parkolójegyet. Érdemes megvárni, amíg a jegy leesik a papírtálcába, mert ha a nyomtatás közben nyitjuk ki a papírkiadó részt, előfordulhat, hogy csak nehézségek árán tudjuk azt kivenni a plexilap mögül.

Közel száz KRESZ TÁBLA került ki a belvárosba, mely a parkoló zónák határait jelzik. A parkoló zónán belül már nincs kivételes rész, vagy kivételes utca: a parkolás díjköteles munkanapokon reggel 8 és este 6 között. A régi tájékoztató táblák a letakarás után leszerelésre kerülnek.

A mobilparkolás egyszerűbb lett: a parkolást rendszámának elküldésével indíthatja, és a stop szóval állíthatja le a parkoló automatákon feltüntetett hívószámokon, amit érdemes elmenteni. Akik rendszeresen parkolnak azok akár regisztráltathatják a rendszámukat, vagy letölthetnek több alkalmazást. Erről bővebben a www.nemzetimobilfizetes.hu weboldalon lehet olvasni.