Hirdetés

Öt napra a Dugonics térre költözött Betűország

Szegedi hírek | 2017. június 8. 18:58
88. Ünnepi Könyvhét, 16. Gyermekkönyvnapok, Solymos László, Temesi Ferenc, Somogyi-könyvtár
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
A Dugonics téren csütörtökön délután elstartolt az idei könyvünnep. Az olvasás szerelmeseinek több mint száztíz programot és több tucat könyvújdonságot kínál az Ünnepi Könyvhét, amelyet a város nevében Solymos László alpolgármester nyitott meg.

Az 88. Ünnepi Könyvhét és a 16. Gyermekkönyvnapok szegedi rendezvénysorozatát immár tizedik alkalommal szervezte idén a Somogyi-könyvtár. Tucatnyi helyszínen 10 nap alatt több mint 110 programot szerveztek, 26 könyvkiadó és közel 60 szerző lesz az idei könyvünnep vendége. Az önkormányzat az idén is 3 millió forinttal támogatta a könyvhét programjainak megszervezését.

Solymos László: Egész évben kapjon főszerepet a könyv életünkben!

A csütörtök délutáni megnyitón Solymos László alpolgármester ajánlotta a szegediek figyelmébe a könyvünnep idén is gazdag programjait: az író-olvasó találkozókat, komolyzenei koncerteket és a Dugonics tér gazdag programkínálatát.

– Szeretném hinni, hogy a könyv, a kultúra, annak közvetítése és befogadása nemcsak az elkövetkezndő néhány napban kap főszerepet az életünkben, hanem egész évben – mondta. Ezt követően a szegediek figyelmébe ajánlotta a könyvhéten városunkba látogató országos ismeretségű alkotókat, de felhívta a figyelmet arra is, hogy a könyvhéten számos helyi szerző is bemutatkozik. Ők azok az alkotók, akik az itt élők mindennapjait, örömeit és gondjait fogalmazzák meg – figyeljünk hát oda rájuk!

A könyvünnepet Temesi Ferenc Szegedről elszármazott Kossuth-díjas író, az idei könyvhét díszvendége nyitotta meg, aki úgy fogalmazott, a könyv mára luxuscikk lett, s most azok nem tudják megvenni, akiknek szükségük és igényük lenne rá. Szerinte ez a vad jelen, s ezért újra fontosak lettek a könyvtárak.

– Nincs két szellemi elitünk, hiszen mindnyájan magyarul beszélünk, magyarul álmodunk, magyarul szeretünk és magyarul utálunk – mondta, majd hozzá tette, ezért is érdektelen a politikai nézetek alapján való besorolás.

Grecsó Krisztián, Darvasi László és Tolnai Ottó a vendégek között

A könyvhét szegedi rendezvényein mások mellett Tóth Krisztinával, Erdős Virággal, Turi Tímeával, Krasznahorkai Lászlóval, Grecsó Krisztiánnal, Darvasi Lászlóval, Tolnai Ottóval találkozhatnak a következő napokban az olvasók.

A szombat hagyományosan a szegedi írók napja, június 10-én délelőtt 10 órától a Dugonics téren felállított színpadon Bene Zoltán, Czilczer Olga, Diószegi Szabó Pál, Tandi Lajos és Ványai László beszélgetnek.

Az ünnepi könyvhéttel párhuzamosan rendezik meg a 16. Gyermekkönyvnapokat, ezért a legkisebbeknek is számos programmal kedveskednek a szervezők. Június 9-én, pénteken a városháza dísztermében tartják a gyermekkönyvtár egész éves olvasásnépszerűsítő játékának eredményhirdetését, amelyen megkoronázzák a tizedik könyvkirályt. Az idei program érdekessége, hogy a résztvevőknek ez alkalommal Benedek László, a nagy mesemondó, Benedek Elek unokája mesél.

Átadták az Év könyve díjat és könyvtámogatásokat

Az Ünnepi Könyvhét nyitóünnepségének végén Solymos László alpolgármester átadta a hagyományos könyvünnepi önkormányzati támogatásokat.

Idén az önkormányzat a korábbinál kétszer nagyobb összeggel, 2 millió forinttal hirdette meg a könyvtámogatási pályázatot, amelynek keretében így 10 szerző és alkotó közösség – a Szegedi Írók Társasága, Papp István Géza, Pintér Tibor, Szabó József, Szónoky Miklósné, a Múzeumi Tudományért Alapítvány, Sághy Miklós, Diószegi Szabó Pál, Beslin Anita és a Dugonics Társaság – részesülhetett a város támogatásából. 

Ugyancsak a könyvünnep megnyitóján adták át az Év könyve díjat, amelyet idén Bene Zoltán Az érdemes nemes „Rózsasándor” kalandjai című munkájával érdemelt ki.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!