Hirdetés
Hirdetés

Átadták a szegedi szuperlézer-központot

Szegedi hírek | 2017. május 25. 10:38
ELI, Botka LÁszló, Orbán Viktor, átadás, lézerközpont
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Magyarország modern kori történetének legnagyobb tudományos beruházásának nevezte a szegedi lézerközpontot Orbán Viktor miniszterelnök a kutatóközpont épületkomplexumának ma délelőtti átadásán. (FRISSÍTVE!)

A miniszterelnök szerint a szegedi kutatóközpont nem olyan beruházás, amellyel felzárkózhatunk Európához, hanem olyan, amellyel Európa felzárkózik a világhoz. Magyarország akkor lehet a jövő nyertese, ha tudományos kutatóközpontok egész hálózatát hozzuk létre, hogy hazánk ne csak termelési, hanem kutatás-fejlesztési központtá is válhasson.

Botka László a témában tegnap a városházán tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, évtizedekre lökést adhat Szeged gazdaságának az Öthalmi laktanyában több mint 70 milliárd forintból felépült lézerközpont.

A világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító központ

Kedden délelőtt ünnepélyes keretek között nyitották meg a szegedi lézeres kutatóközpontot. A rendezvényen köszöntőt mondott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Lehrner Lóránt ügyvezető, majd Krausz Ferenc professzor előadását hallgathatták meg a résztvevők.

A lézeres kutatóközpont megvalósításának második fázisa 40,052 milliárd forint támogatási összeggel bír, melynek 85 %-át az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja. Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője rámutatott: „Örömünkre szolgál, hogy az ELI-ALPS hamarosan elérhető infrastruktúráját a hazai és a nemzetközi tudományos közösség szolgálatába állíthatják. A szegedi lézeres kutatóközpontban rendkívül nagy időfelbontással végezhető alap- és alkalmazott kutatások elsősorban fizikai, biológiai, kémiai, orvosi és anyagtudományi területeket érintenek majd.”

Az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) projekt célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben mind a lézerimpulzusok, mind pedig a segítségükkel előállított további fényforrások a nemzetközi kutatók rendelkezésére állnak. A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézmények közül kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb, és egyúttal időben legrövidebb impulzusaival. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai-, orvosi- és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi elérhetővé.

Szegednél alkalmasabb helyre nem kerülhetett a lézerközpont

Lehrner Lóránt után Orbán Viktor lépett a mikorfon elé. Beszédét azzal kezdte, hogy 30 évvel ezelőtt nem gondoltuk volna, hogy a szovjet laktanya helyén egy csúcstechnológiát képviselő tudományos központ épül majd. (Bár az épület nem a laktanya, hanem a hozzá tartozó gyakorlótér helyén épült.) Orbán szerint ez az épület is szimbolizálja, hogy a múlt nem tér vissza, vagyis Tavarisi konyjec! Miután üzent Moszkvának, Brüsszel felé is küldött egy fricskát a miniszterelnök. Ez a beruházás nem adomány ugyanis szerinte. Bár a beruházás döntő hányadát az Európai Unió állta, súlyos döntés volt a magyar kormány részéről, hogy a nehéz anyagi helyzetben lévő ország 2011-ben felvállalta az önrészt.

Ezt az információt később Botka László polgármester az átadás után kiegészítette azzal, hogy a kutatóközpont építéséről a tárgyalások még 2007-ben elkezdődtek, a döntés 2009-ben született meg. A lézerközponttal kapcsolatban egy évtizeddel ezelőtt az első fontosabb bejelentés is a városházán történt – emlékeztett Botka – a közös munka 2007-ben kezdődött, akkor beszéltek először a város és az egyetem vezetői arról, hogy az európai unió már döntött arról korábban, hogy néhány tudományos nagyberuházást fog létrehozni a térségben a versenyképesség növelése érdekében. Ezek között szerepelt a lézerfizika és Szeged városa, valamint a tudományegyetem világhírű lézerfizikai iskolája.

Azt Orbán is elismerte, hogy Szeged városánál jobban egyetlen magyar település sem érdemelte meg, hogy egy ilyen csúcstechnikára épülő nemzetközi kutatóközpontot kapjon. A tudomány itteni eredményei ugyanis arra predesztinálták Szegedet, hogy a komoly politikai harcok és gáncsoskodások ellenére mégis itt épüljön meg az intézmény. Orbán Viktor kiemelte, épp a szegedi lézerközpont példázza azt, hogy felül lehet emelkedni a közélet ellentétein, hiszen a mai ellenzék legerősebb városában, Szegeden létesült e tudományos centrum. Annyit azonban tréfásan megjegyzett a miniszterelnök, hogy reméli, Botka László polgármesterrel sok ilyen beruházás átadásán vesz rész a következő években. Vagyis üzent kihívójának, aki az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

A beszédeket ünnepélyes szalagátvágás és az épület bejárása követte. Délben Krausz Ferenc professzor előadását hallgathatták meg a résztvevők. A lézerközpont várhatóan 2018. december 31-ére éri el a teljes kapacitását.

Botka László a megnyitó után úgy nyilatkozott, hogy amennyiben megvalósul a kormány ígérete, hogy az ELI mellett ipari park létesül, az várhatóan ötezer új munkahelyet jelent majd Szegednek.  

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!


 

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés