Az 500 éves a reformációról nyílt kiállítás

Szegedi hírek | 2017. május 16. 21:22
reformáció, kiállítás, vi2017-05, tv
A keresztény vallásgyakorlás és hitélet átalakulására, a reformációra emlékező kiállítás nyílt Baktóban a Hit Gyülekezete székházában. A Tölgyeskert Közösségi Központban tárlatvezetés is kérhető, így a látogató alaposabban megismerheti az európai középkor legjelentősebb hatású vallási mozgalmát. (videóval)

Magyarországon a 16. század végén a többségükben a református egyházhoz tartoztak az emberek. Fájl 55 Hazánk gazdaságában és kultúrájában évszázadokon át fontos szerepet játszottak a reformátusok. A vallási megújulás olyan szabadságjogokat is megteremtett, amelyek korábban még nem léteztek, mint például a vallásszabadság. Fájl 49 Erre is emlékeztetnek azok a tablók, amelyek vándorkiállításon járják körbe az országot.    

Joób István lelkész elmondta, a reformáció egy fantasztikus időszak volt az egész nyugati civilizáció életében, mivel nem csak hitéleti téren volt óriási megújulás, hanem pontosan a bibliai igazságoknak a feltárása egy olyan mozgalmat indított el, amely kihatott a gazdaságra, a kultúrára, az életnek számos szegmensére.   

A kiállítás két héten át látható Szegeden. A Tölgyeskert Közösségi Központban a nagyközönség nézheti meg. A szegedi általános és középiskolai tanulóknak május 22. és 26. között a Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnázium kiállítótermében mutatják majd be a tablókat. Mindkét helyen napközben 10 és 17 óra között várják a látogatókat, belépődíjat nem kell fizetni. A kiállítás megtekintéséhez tárlatvezetés kérhető.