Együtt: Nyitottá kell tenni a felsőoktatást

Szegedi hírek | 2017. május 16. 21:06
Együtt, felsőoktatás, egyetem, főiskola, továbbtanulás, vi2017-05, tv, Derda Ádám
Újranyitnák az egyetemek és főiskolák kapuit, hogy bárki diplomát szerezhessen – legalábbis ezt hirdeti az Együtt. Ha kormányra kerülnek, négy pontban reformálnák meg a felsőoktatást. (videóval)

Mindenki számára ingyenessé tennék az első diploma megszerzését. Eltörölnék a Diákhitel kettőt, illetve azok, akik korábban már kifizették tartozásukat, adójóváírást kapnának, de a nyelvoktatás színvonalán is emelnének. Az Együtt szerint ugyanis ha van is nyelvvizsgája a diákoknak, nem áll mögötte valós tudás, ezért három évig mindenkinek díjmentesen biztosítanák a nyelvórákat. A párt a hallgatói önkormányzati rendszert is átalakítaná: megszüntetnék korrupciós botrányoktól hangos szervezetet és egy alulról szervezett, átlátható hallgatói önkormányzati rendszert hoznának létre, amelyben jobban érvényesíteni tudnák érdekeiket a diákok. 

Derda Ádám, az Együtt ifjúsági tagozatának vezetője elmondta, a hallgatói önkormányzatok által meghirdetett választásokon alig vesz részt diák. Szerinte ez azért van, mert elég sok választást elcsalnak. Amennyiben létrejönne egy olyan szerv, ami képes lenne a választási rendszer felügyelni, hogy ne történjenek olyan csalások, ami egyébként elég sokszor megtörténtek az utóbbi 5-10 évben, akkor a bizalmat is sikerülne visszaszerezni. - mondta a politikus.