A Közművelődésért díjat kapott Szeged

Szegedi hírek | 2017. május 16. 20:13
Magyar Népművelők Egyesülete, Solymos László, Bordás István, Közművelődésért emlékplakett
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Szeged mától immár harmadik alkalommal ad helyt a Magyar Népművelők Országos Egyesülete vándorgyűlésének. A háromnapos fórumon Solymos László alpolgármester a Közművelődésért emlékplakettet vehette át az önkormányzat kimagasló kultúrapártoló tevékenységének elismeréséül.

Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke a Szent-Györgyi Albert Agórában az elismerések átadása előtt elmondta, a szakmai szervezet két díjat alapított: az egyikkel az önkormányzatok kultúrapártoló tevékenységét igyekeznek elismerni, a másik pedig az egyéni teljesítményt díjazza. Az idén összesen 22 előterjesztést kapott az egyesület, a döntés alapján három kategóriában díjazták az önkormányzatokat.

A kistelepülések kategóriájában Baj község érdemelte ki az elismerést, a városi kategóriában Tiszaújváros, míg a nagyvárosok ketegóriájában Salgótarján és Szeged lett az idei díjazott. Az egyéni kategóriában Sajó Attila, a Magyar Népművelők Egyesülete korábbi elnöke vehette át a kitüntetést.

Szegedet a Csongrád Megyei Népművelők Egyesülete javasolta a díjra, mert a város kimagasló kultúrapártoló tevékenységét szerette volna ilyen módon is elismerni.
Szegeden 13 kulturális intézmény és 3 kultúrához kapcsolódó nonprofit kft. működik, amelyekben 770-en dolgoznak, és összesen közel 4 és fél milliárd forintból gazdálkodnak.Ez az összeg a városi költségvetés 8 és fél százaléka, ami kimagasló arány a magyar nagyvárosok között. 

A díj átadása előtti méltatásban többek között elhangzott, hogy Szeged az elmúlt években teljesen felújította művelődési házait, és újakat is épített. Korszerű zeneházzal, színházzal és szabadtéri játékokkal várja a művelődni vágyókat. Néhány éve teljesen megfiatalodott az Ifjúsági ház, a Reök-palota pedig tíz év alatt a hazai képzőművészet egyik fontos központja lett. Európai uniós forrásból, mintegy kétmilliárd forintból építette fel a város az ország egyik legkorszerűbb kulturális és tudományos központját, a Szent-Györgyi Albert Agórát. A városban kora tavasztól késő őszig kulturális fesztiválok sokasága várja a szegedieket és a város vendégeit.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!