Közös projektek civileknek és a versenyszférának

Szegedi hírek | 2017. május 16. 13:49
civil szervezetek, versenyszféra, konferencia, Holland Nagykövetség, Nagy Sándor, vi2017-05, szgy
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Gajus Scheltema, a Holland Királyság Magyarországi Nagykövete és Nagy Sándor, Szeged városfejlesztési alpolgármestere nyitotta meg a Szent-Györgyi Albert Agórában azt a rendezvényt, mely a civil szervezetek és a versenyszféra szereplőinek együttműködési lehetőségeit igyekezett kialakítani.

A versenyszférából érkező cégek és a CSR (Corporate social responsibility vagyis társdadalmi szerepvállalás) stratégiájához kapcsolódó nonprofit szervezetek együttműködésének komoly hagyományai vannak a Holland Királyságban – hangsúlyozta megnyitójában Gajus Scheltema nagykövet. Céljuk, hogy átadják hazánknak azt a felhalmozott tudást és tapasztalatot, amit ezen a téren évszázadok alatt szereztek a hollandok. Mostani roadshowjuk második állomása Szeged, ahol szép számban jelezték részvételüket mindkét szféra képviselői. A CSR egy üzleti fogalom, ami szerint a vállalatok figyelembe veszik a társadalom érdekeit, mégpedig azáltal, hogy tekintettel vannak tevékenységük üzletfeleikre, beszállítóikra, alkalmazottaikra, részvényeseikre, de ugyanígy a környezetre is kifejtett hatására. Ez a cselekvés a törvényes kötelezettségen túl is terjedni látszik, nevezetesen úgy, hogy az üzleti szereplők önkéntesen tesznek lépéseket az őket körülvevő társadalom életszínvonalának javítása céljából. 

Nagy Sándor köszöntőjében elmondta, a vállalati kultúra fejlesztésének egy fontos szakasza a helyi nonprofit szervezetekkel való együttműködés. Ez azért is fontos, mert a helyi közösségek kialakulásának alapja a versenyszféra és a civil társadalom együttműködése közös célok elérése érdekében. A szegedi rendezvényre városi cégek vezetői, valamint külföldi tulajdonú szolgáltatók munkatársai is regisztráltak. A megnyitó beszédek és néhány szakmai előadás után a holland modell szerint kisebb csoportokban kezdték a diskurzust a nonprofit és a versenyszféra képviselői, hogy aztán közös projektek indításában egyezzenek meg.