Koszorúzással emlékeztek a régi piaristákra

Rövid hírek | 2017. május 14. 22:57
koszorúzás, piaristák, emlékezés, vi2017-05, tv, szgy
A piaristák évszázadokon át fontos szerepet töltöttek be a Szeged életében. Egykori társaik tiszteletére koszorúzták meg a Dugonics András Piarista Gimnázium mai diákjai azt az emlékkövet, amely a Felsővárosi Szent Miklós Minorita templom kertjében áll. (videóval)

A város 1719-ben kötött szerződést a piarista renddel az iskolájuk megnyitásáról, amely majdnem kétszáz éven át Szeged egyetlen gimnáziuma volt. Olyan híres diákjaik voltak, mint Klauzál Gábor, Katona József drámaíró, Tömörkény István író-múzeumigazgató, Klapka György honvédtábornok, Juhász Gyula költő, Bálint Sándor néprajzkutató, Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr, Solymosi Frigyes akadémikus. A leghíresebb tanárai Dugonics András, Sík Sándor és Öveges József  voltak. A korábbi piarista főgimnázium, amely 1886-ban épült, a jelenlegi Aradi Vértanúk terénél áll, most az egyetem Bolyai intézete. 

A gimnáziumot 1948-ban államosították, de egy tanév után bezárták. A rendszerváltozás után újjászervezték a piarista iskolát, átmeneti időre a felsővárosi minorita kolostorban nyílt meg. A gimnázium előbb négyosztályos fiúiskola volt, később hatosztályos képzésre váltott, és 1999-től kezdve új, már saját épületben működik. A koszorúzási ünnepséget közösen szervezte a Dugonics András Piarista Gimnázium, a Történelmi Vitézi Rend és a Szegedi Bajtársi Klub.