Jól halad a zsinagóga felújítása

Szegedi hírek | 2017. május 14. 16:21
zsinagóga, felújítás, vi2017-05, tv
Bár az időjárás akadályozta a munkát, jól haladnak az Új Zsinagóga tavaly megkezdett külső felújításával. A nyár elejére szeretnék befejezni a legfontosabb tennivalókat. A115 éves templom több helyen beázott, és a homlokzata is nagyon rossz állapotban volt. (videóval)

A Szegedi Zsidó Hitközség a kormány pénzügyi támogatásával, összesen 1 milliárd forintból hozatja rendbe a nagyméretű épület külső homlokzatát, a tetőt, a tornyokat, az ablakokat, a kerítést, az udvart és a parkot. A hitközség korábban kérte, hogy a templom teljes felújítását támogassa a kormány. 

Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke elmondta a belső felújítás kérdése szóba került Orbán Viktor szegedi látogatásakor is, azonban végül nem került semmilyen keretbe a projekt.

A hitközség vezetője reméli, hogy néhány éven belül felújíthatják majd a templom belsejét is. A nagyméretű, régi épület tatarozása bonyolult feladat, ezért a munkálatok közben is hetente egyeztetnek a tervezők, az építők, a műemlékvédelem és a megrendelő képviselői. A külső munkálatokkal igen jól haladnak, 

Nemesi Pál, a kivitelezést végző Ferroép Zrt. vezérigzagatója elmondta az esős időjárás miatt néhány napos késésben vannak, azonban a téli nagyobb hidegek miatt néhány hétre le kellett állítani a munkát, mivel nem tudtak dolgozni,  vakolni, vakolatot javítani, restaurálási feladatokat elvégezni.

Az időkiesést jórészt sikerült behozni, így a feladatok többsége már 80-%-ban készen van. A főbb munkálatokkal várhatóan végeznek június 25-ig, a tervek szerint szeptember 30-ra fejezik be a templom külső felújítását. A parkosítás egy része átkerülhet a jövő évre, mert nem minden növényt lehet azonos időszakban elültetni.