Milliárdokból fejlődhet tovább Szeged

Szegedi hírek | 2017. május 14. 16:09
uniós pályázatok, pénz, szeged, B. Nagy László, Nagy Sándor, Veprik Róbert, Szegedi Vadaspark, vi2017-05
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Szeged az előző pályázati ciklusban élen járt az uniós források elnyerésében és felhasználásában. A mostani ciklusban is több milliárd forint érkezik majd a városba - hangzott el az uniós fejlesztések nyílt napja elnevezésű országos rendezvénysorozat második vidéki állomásán, a Szegedi Vadasparkban.

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester elmondta: Szeged TOP-kerete mintegy 34 milliárd forint, amelyből a megyeszékhely már megkezdte óvodák, bölcsődék és egészségügyi intézmények rekonstrukcióját.

A 2004-es uniós csatlakozás óta Szeged haszonélvezője a tagságnak, az előző ciklus egyik legnagyobb nyertese volt - mondta az alpolgármester. Az uniós források költésekor “az európai értékrend mellett teszünk hitet, a pénzügyi támogatások az európai értékrend fejlesztését támogatják”, így a környezetvédelmet, az infrastruktúra-, az oktatási és egészségügyi rendszer fejlesztését, amelyek mind az európai értékrend fontos elemei - fogalmazott.

Az európai uniós támogatások és a Modern városok program révén mintegy százmilliárd forintnyi forrás beáramlása várható a következő években Szegedre, így a csongrádi megyeszékhely soha nem látott fejlődés elé néz - mondta B. Nagy László, a megye fejlesztési biztosa vasárnap sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta: Szeged a 2007-2013-as uniós pénzügyi ciklusban is felülprezentált volt a mintegy 274 milliárd forint elnyert támogatással.

Kifejtette: az előző ciklusban 63,5 milliárd forintból valósult meg az M43-as autópálya Szegedet érintő szakasza; csaknem 30 milliárdot nyertek el az Eli lézer kutatóközpontra, amelyet május 23-án adnak át; 25,6 milliárdból fejlesztették a városi elektromos közlekedést; 13 milliárdból épült meg az új klinikai tömb; 6,5 milliárdból a dél-alföldi tudáspólus.

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark ügyvezető igazgatója elmondta: az intézmény az előző ciklusban 62,5 millió forint uniós támogatást nyert el a zsiráfház építésére, amely hozzájárult a látogatószám “jelentős emeléséhez”. Május végén kezdődik az új ciklus egyik kiemelt, csaknem 500 milliós beruházása. Az elefántház megépítésével remélhetően még több látogató érkezik majd a vadasparkba - mondta az igazgató.

Vasárnap a vadasparkban a madarak és fák napja alkalmából családi nappal, kézműves foglalkozásokkal és gyerekszínházi bemutatóval várják a látogatókat.