Görög operatőré lett a Zsigmond Vilmos-díj

Szegedi hírek | 2017. május 13. 20:24
Zsigmond Vilmos filmfesztivál, Belvárosi mozi, Szabó Sándor, díjátadó
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Görög operatőr, Yorgos Karverlos nyerte az idén első alkalommal megrendezett Zsigmond Vilmos filmfesztivál fődíját, a legjobb operatőrnek járó elismerést Limbo című kisjátékfilmjéért. A díjkiosztót szombat délután rendezték a Belvárosi moziban.

Az idén első alkalommal – de a hagyományteremtés szándékával –rendezték meg a Belvárosi moziban a Szeged díszpolgáráról, az Oscar-díjas Zsigmond Vilmosról elnevezett nemzetközi filmfesztivált, amely az operatőri munkát állította a seregszemle középpontjába.

A szombati díjátadón Szabó Sándor országggyűlési képviselő a sikeres fesztivál kapcsán arról beszélt, hogy Szeged egy olyan szerethető és befogadó város, amelyben kora tavasztól késő őszig mindig történik valami. Az itt élők számára fontos, hogy a számatlan felsztivál mellett minden évben valami újat is alkossunk, amely értéket teremt. Így született idén a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál, amely iránt máris komoly nemzetközi érdeklődés van, ezt jelezi, hogy a világ 47 országából 302 filmmel neveztek az operatőrök az első fesztiválra.

– Nekünk, szegedieknek is fontos, hogy híres szülöttünk, díszpolgárunk, az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos életével és alkotásaival minél jobban megismerkedhessünk. Erre is káváló lehetősége ez a fesztivál, amely a jövőben reményeink szerint még gazdagabb és még szerethetőbb lesz – mondta Szabó Sándor.

A négynapos fesztiválra több mint háromszáz filmmel neveztek az operatőrök, ezek közül az előzsűri – Ibos Éva kritikus, Szaladják István operatőr, Jávorszky Iván igazgató, Ferenczi Gábor rendező és Mayer Betti rendező – öt kategóriában összesen 33 filmet válogatott be a versenybe.

A filmfesztivál nemzetközi zsűréjek tagjai – Szabó Gábor Balázs Béla díjas operatőr, Nigel Walters brit operatőr, Miklós Mari Balázs Béla díjas vágó, Pierre Filmon francia filmrendező és Sághy Miklós szegedi egyetemi tanár – az elmúlt négy nap során 33 versenyfilmet és 22 információs blokkba került filmet tekinthettek meg és hozhatták meg végső döntésüket.

Szabó Gábor a zsűri elnöke a díjátadó előtt többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy most a szokottnál is nagyobb felelőssége volt az ítészeknek, hiszen egy fesztivál születésénel is bábábáskodhattak. Rajtuk is múlik, hogy az elkövetkezendő esztendőkben milyen karaktere alakul majd ki a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválnak.

Az idei fesztiválon összesen kilenc kategóriában osztottak ki díjakat, illetve különdíjakat. Az első fesztivál fődíját, a Zsigmond Vilmos-díjat, amelyet minden évben a legjobbnak tartott operatőri munkára osztanak ki egy görög alkotó, Yorgos Karverlos nyerte Limbo című kisjátékfilmjéért. Az operatőr nem tudott személyesen jelen lenni a szegedi díjátadón, de videoüzenetben köszönte meg az elismerést.

Végül a fesztivál szervezőinek nevében Jávorszky Iván, a Belvárosi mozit is üzemeltető Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója külön is megköszönte Zsigmond Vilmos unokájának, Maxwell Hohhenlohhe-nak, hogy elfogadta a fesztiválra szóló meghívást és feleségével, Nancyvel eljött nagyapja szülővárosába, Szegedre. Neki és Zsigmond Vilmos családjának egy jelképes fődíjjal kedveskedett a szervezők nevében.

Díjak, elismerések

Zsigmond Vilmos-díj – Legjobb operatőr
Yorgos Karverlos, a Limbo című kisjátékfilm operatőre

Legjobb nagyjátékfilm
After Spring Comes Fall (Rendező:    Daniel Carsenty   , operatőr:   Johannes Waltermann  ) 

Legjobb kisjátékfilm
Hostan Edén / Éden szálló (Rendező:   Ganzaga Mansa  , operatőr:  Juan Santacruz ) 

Különdíj
Angeltown / Angyalok városa (Rendező:  Nancy Liu , operatőr: Nick Ramsey

Legjobb dokumentumfilm
Paradise Gowns (Rendező:  Albina Griniute , operatőr: Saulius Lukosevicius

Különdíj
Mi ez a cirkusz? / What a Circus! (Rendező: Halász Glória, társrendező: Tiszeker Dániel, operatőr: Pataki Ádám)

Legjobb animációs film
Round Trip: Mary (Rendező-operatőr: Zharko Ivanov)  

Különdíj
The Vast Landscape – Porcelain Stories (Rendező-operatőr: Lea Vidakovic)

Legjobb kíséleti film
A levél / The Letter (Rendező-operatőr: Chilton Flóra)

Különdíj
A hős útja / Hero’s Journey (Rendező-operatőr: Dimeth Balázs Ferenc)

Szeged város díja
Wireless (Rendező: Pataki Szandra, operatőr: Nemes Sándor)

Kritikusok díja
Paradise Gowns (Rendező: Albina Griniute, operatőr: Saulius Lukosevicius)

Különdíj
Fekete levegő (Rendező-operatőr: Gábor András)

Közönségdíj
Rőzse / Cold Twigs (Rendező: Bicsák Boglárka, operatőr: Rengei Máté)