Nem fizet az állam a hulladék elszállításáért

Szegedi hírek | 2017. május 7. 12:13
hulladékszállítás, Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., Koltainé Farkas Gabriella, szemétszállítás, Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelési Zrt., vi2017-05, tv
Az idei munkájáért még egyetlen fillért sem kapott az állami hulladékgazdálkodási központtól az a szegedi Kft, amely a városban begyűjti és elszállítja a szemetet. Negyedévente kellene elszámolni a szolgáltatás ellenértékével, de ez a szabály a gyakorlatban eddig nem érvényesült. A szegedi cég hitelből kénytelen fedezni a kiadásait, amelyek havonta a százmilliós tételt közelítik meg. (videóval)

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelési Zrt. egy éve jött létre. Az új törvény alapján a szemétdíjakat ez a központ szedheti be. A tényleges munkát a településeken lévő cégek végzik el, ezért az állami központtól meghatározott összeget kapnak. Az elszámolásoknak negyedévente kell megtörténnie az érvényes szabályok szerint, amelyek azonban a gyakorlatban eddig nem érvényesültek.

Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetője elmondta, 2017-ben még csak a tavalyi utolsó negyedév díját utalta át az állam áprilisban és az idén elvégzett munkáért egyetlen fillért sem fizetett még.

A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél csak a bérköltségekre havonta 70 millió forintot fizetnek ki, ezen felül az autókba üzemanyag kell, és még más kiadásaik is vannak. A cég kénytelen a város önkormányzata által biztosított folyószámla-hitelből fedezni a költségeit, amíg az állami központtól nem kapja meg a szolgáltatásért járó díjat. Azt még nem lehet tudni, hogy a pénz mikor érkezik be a szegedi kft. -hez. Az állami holding az idén már nem kötött szerződést a számlák elkészítéséről és kiküldéséről a szegedi hulladékgazdálkodási céggel, ezentúl országosan állítják ki a számlákat, és negyedévente postázzák.

Koltainé Farkas Gabriella kiemelte, ők minden információt továbbitanak az állami cég felé, de arról semmit nem tudnak, hogy az első negyedéves számlákat a lakosság mikor fogja megkapni.   

A felmerülő kérdésekkel a Szegedi Hírek megkereste a Nemzeti Hulladékgazdálkodási központot, amint válaszolnak, tájékoztatjuk nézőinket.