Eredményes évet zártak a szegedi bíróságok

Szegedi hírek | 2017. április 21. 02:54
bíróság, Szegedi Törvényszék, Szegedi télőtábla, évértékelő, Harangozó Attila, Tárkány-Szűcs Babett, Handó Tünde, vi2017-05, tv
A devizahiteles perek és az illegális határátlépőkkel kapcsolatos ügyek jelentették a legnagyobb kihívást tavaly a Szegedi Ítélőtáblán és a Szegedi Törvényszéken. A növekedő mennyiségű feladat ellenére a régebbi ügyek számát is sikerült csökkenteni a szegedi bíróságokon. (videóval)

A Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Törvényszék tavalyi munkáját értékelték csütörtökön Szegeden. A bíróságok számára a devizahiteles ügyek, illetve a külföldi menekültekkel kapcsolatos eljárások jelentették a legnagyobb megterhelést 2016-ban.

Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke elmondta, a legnagyobb kihívást számukra a devizahitles ügyek számának jelentős megnövekedése jelentette. Alapvetően ezeknek az ügyeknek nem csak a mennyisége, hanem a nehézsége is olyan volt, amely a bírói kar számára többlet munkát és többlet odafigyelést igényelt.

A Szegedi Törvényszék elnöke, Tárkány-Szűcs Babett elmondta: a perek száma 2015-höz képest tavaly 15 százalékkal emelkedett, azonban emellett folyamatosan csökkentették a korábbról megmaradt ügyek mennyiségét. Ez annak köszönhető, hogy a bírók magas szakmai színvonalon és elhivatottan végezték a munkájukat, így a tárgyalási napok maximális kihasználásával, az egységes joggyakorlatot követve az ügyek száma folyamatosan csökkent. - tette hozzá.

Jövőre kezdődhet meg a Szegedi Törvényszék Széchenyi téri épületének felújítása. A munkával előreláthatóan 2 év alatt végeznek majd, a tervezés már folyik.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke elmondta a tervek szerint 5,2 milliárd forintba kerül majd a felújítás, mivel nagy átalakításokat terveznek. Az elképzelések szerint a belső udvart üvegtetővel fednék be.

Handó Tünde szerint Magyarország a közigazgatási ügyeket tekintve az eljárások rövidsége, valamint az ügyhátralékok tekintetében is jó helyen áll az európai összehasonlításban.