Hirdetés

Ezer sebből vérzik a mai nyugdíjrendszer

Szegedi hírek | 2017. április 20. 14:36
Nyugdíjas Parlament, Szabó Sándor, Gúr Nándor, Korózs Lajos, Gurmai Zita, Senior Center
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Május 17-én tartják a Nyugdíjas Parlament országos ülését, amelynek megyei előkészítő ülését csütörtökön rendezték a Senior Centerben. Az eseményen az MSZP több meghatározó politikusa is részt vett.

Szabó Sándor, szegedi országgyűlési képviselő az ülés utáni sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a Nyugdíjas Parlament hitelesen képviseli a legidősebbek érdekeit, hiszen itt saját tapasztalataikról számolnak be az érintettek. A szegedi gyűlésen ezeket összegezték egy kiáltványban, melynek szövegét a megyei tagság elfogadta, majd megválasztották a 20 küldöttet.

Gúr Nándor, a szocialisták országgyűlési képviselője szerint az igazságot közelíteni kell a jogalkotáshoz, ugyanis számos alapvető problémát kell orvosolni ezen a területen. Nem csak a nyugdíjak összege kevés, de a kormány hét év alatt több szerzett jogtól is megfosztotta az időseket. Ilyen például a korkedvezményes nyugdíj, de megemlítette azt 73 ezer embert is, akik öregségi nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot, és ez az összeg változatlan számukra a Fidesz kormányzásának kezdete óta.

Korózs Lajos, parlamenti képviselő kiemelte, hogy az időskori biztonság ma már ingatag lábakon áll, hiszen a társadalombiztosítást és a nyugdíjbiztosítást beolvasztották a szakminisztériumokba, a beszedett járulékot adóként kezelik, vagyis semmi garancia nincs arra, hogy a befizetett összeget visszakapják az érintettek. Ezer sebből vérzik a nyugdíjrendszer, ugyanis már jól látszik, hogy jelenlegi állapotában fenntarthatatlan. Ráadásul a települési önkormányzatok már nem részesülnek állami forrásokból, hogy ellássák a szociális feladataikat, így saját bevételeik egy részét kell erre a célra fordítaniuk. Az olyan nagyobb városok, mint Szeged ezt lehetőségeihez mérten meg tudják oldani, ám a kisebb, forráshiányos településeken alig marad pénz a kisnyugdíjasok támogatására.

Gurmai Zita arról beszélt, hogy a megyei küldöttek fele férfi, fele nő lesz, ami jelzi, hogy az idősebb generációk esetében érvényesül a nemek közötti egyenlőség, ami a kormányról és a kormányzati hivatalokról nem mondható el. Másik probléma, hogy a kormány nem tiszteli az idősek jogait, az állami médiában azt hangsúlyozzák, hogy nincs elegendő forrás a nyugdíjak komolyabb mértékű emelésére, ezzel a társadalmi szolidaritást is gyengíteni igyekeznek. Nagyon fontos követelése a Nyugdíjas Parlamentnek az is, hogy ne lehessen egy magyar állampolgárnak 50 ezer forintnál kevesebb nyugdíja.

Villám József, az MSZP nyugdíjas tagozatának vezetője hangsúlyozta, a szegedi ülés üde színfolt volt számára, hiszen 67 civil szervezet küldöttei vettek részt rajta. Véleménye szerint ez is azt bizonyítja, hogy a civilekre szükség van minden területen, hiszen hitelesen csak a nyugdíjas szervezetek tagjai képviselik az idős emberek érdekeit.  

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!