A Stadler szállíthatja a tram-train járműveit

Szegedi hírek | 2017. április 19. 11:08
Stadler Rail Valencia S.A.U, MÁV-Start, tram-train
A Stadler Rail Valencia S.A.U nyerte meg a MÁV-Start tram-train (villamos-vasút) beszerzésére kiírt pályázatát, a járművek Szeged és Hódmezővásárhely között közlekednek majd várhatóan 2020-tól.

A vasúttársaság azt közölte az MTI-vel, hogy a MÁV-Start a felhívásban 8 darab és 4 darab opciós dízel-villamos tram-train jármű beszerzésére kért ajánlatokat. A részletekről a felek a szerződés aláírása után tájékoztatják a nyilvánosságot.

Az uniós forrásból megvalósuló fejlesztés célja a Szeged-Hódmezővásárhely közötti tram-train összeköttetés megteremtése.

A vasút-villamos (tram-train) rendszerek lehetővé teszik a települések belterületét kiszolgáló villamosok és a városhatárokon kívül közlekedő hagyományos vasutak összekapcsolását, így az utasok átszállás nélkül tudnak utazni a városon kívüli területek és a városközpont között.

Jelenleg Hódmezővásárhely és Szeged között naponta 4-5 ezer ember ingázik tömegközlekedéssel, több mint tízezren pedig személyautóval. Azt remélik, hogy vasút-villamos üzembe állítása után sikerül az embereket átszoktatni az autós ingázásról. A tervek szerint a tram-traint a MÁV-Start fogja üzemeltetni, húszmilliárd forintba kerül és 2020 körül készül el. A beruházás költségeit uniós forrásokból teremtik elő.

A járművek csúcsidőben tízpercenként járnak majd Hódmezővásárhely és Szeged között. Az új közlekedési lehetőség nagy előnye, hogy a szerelvények mindkét városban a villamossíneken, a belvároson keresztül közlekedhetnek, a két város között pedig a vasúti síneken akár száz kilométer/órás sebességgel, akadálytalanul haladhatnak. A teljes utat 45 perc alatt tennék meg a szerelvények, a két városhatár közti út 20 percig tart. Egy közbeeső településen, Algyőn is megállnak majd a villamosok.

Képünk illusztráció (Fotó: www.stadlerrail.com)

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!