100. születésnapját ünnepelte Béla bácsi

Szegedi hírek | 2017. április 19. 02:18
100 év, születésnap, Kovács Béla, köszöntés, Tóth Károly, vi2017-04, tv
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
1917-ben, 100 éve született Kovács Béla. A Radnóti és Ságvári Gimnáziumok egykori kiváló franciatanára ma ünnepelte születésnapját, melynek alkalmából a családon és a tanítványokon kívül Szeged önkormányzatai is köszöntötte.

Önkormányzati küldöttség köszöntötte a 100. születésnapját ma ünneplő Kovács Bélát. Béla bácsi Szeged két elitgimnáziumában, a Radnótiban és a Ságváriban tanított francia nyelvet a diákoknak. A Francia Köztársaság Akadémiai Pálmai Rendjének lovagi és parancsnoki kitüntetettje. Hívták az Egyesült Államokba és Svájcba is, ő mégis itthon maradt és a magyar fiatalokat tanította.

Az ünnepeltz elmondta, 1945-ben megfogadta, amennyiben épségben hazatér a háborúból, akkor életét a magyar ifjúságnak szenteli.

Béla bácsi kitűnő szellemi épségben, vidáman mesélt az elmúlt évszázad történelméről, a több ezer nála tanult fiatalról, a megnyert versenyekről és a nemzetközi kapcsolatok építéséről.

A százéves pedagógus üzent a mai kollégáinak is. Azt mondja, nem a tanterveken múlik az iskolai munka, hanem a tanárokon. A titok, hogy tisztelni és szeretni kell a fiatalokat és akkor lehet követelni is.

„A lényeg az megmarad. Minden fiatal vágyik a szépre, és minden fiatal vágyik arra, hogy valaki törődjön vele és ezért ha érzik, hogy van mögötte szív, elfogadják a legnagyobb szigort is.” - mondta az ünnepelt.

Béla bácsit ma a szűkebb család köszöntötte és sok volt tanítványa, pénteken pedig a Ságvári Gimnáziumban ünnepelnek, ahol a francia nagykövet, több államtitkár és prominens személy is ellátogat, a 100 éves pedagógus pedig a hírek szerint újabb kitüntetéseket is átvehet majd.