Jó tanácsok a hosszú hétvégére

Szegedi hírek | 2017. április 14. 15:15
parkolás, közlekedés, vi2017-04, tv
Az idén először munkaszüneti nap Nagypéntek. Ezzel a húsvéti időszak 4 napos, hosszú hétvégévé alakult. A boltok forgalmán látszott, hogy sokan bevásároltak már az ünnepre, aki még nem, szombaton még megteheti. Ahol pénteken vagy hétfőn szállítják el a hulladékot, ott az ünnepnapon reggel ki kell tenni a kukákat, mert a nap folyamán, de nem a szokott órában ürítik ki az edényeket.

Pénteken csak a piac lesz nyitba, a boltok zárva tartanak, de szombaton újra kinyitnak, azután a két ünnepnapon, vasárnap és hétfőn is zárva lesznek. Ebben az időszakban a benzinkutak, egyes vendéglátó- és szórakozóhelyek, néhány kisebb üzlet és trafik, illetve a húsvét alkalmából rendezett piacok és vásárok várják a vevőket, illetve a vendégeket.

A helyi, helyközi és távolsági autóbuszjáratok pénteken, vasárnap és hétfőn a munkaszüneti napokra, szombaton a szabadnapokra érvényes menetrend szerint közlekednek. Jövő kedden a tanszüneti munkanapok rendje szerint járnak, és jövő szerdán, 19-én áll vissza a tanítási munkanapok menetrendje. A trolik és villamosok  pénteken, vasárnap és hétfőn az ünnepnapi, szombaton a szabadnapi menetrendet követik. A parkolás pénteken, vasárnap és hétfőn ingyenes, szombaton pedig a szabadnapok rendje szerint kell díjat fizetni, például a nyitva tartó Mars téri piac mellett is fizetős lesz a parkolás. 

A MÁV közölte, hogy pénteken a szombati, szombaton és vasárnap az ünnepnapi, hétfőn a vasárnapi menetrend szerint járnak a vonatok, kedden áll vissza a munkanapi rend. A vasúttársaság arra is figyelmeztet, hogy a tavaszi szünet végén, kedden várhatóan sok diák utazik majd a vonatokon, érdemes a menet- és helyjegyeket előre megváltani. 

Szegeden az ügyeletes orvos a Kossuth Lajos sugárút 15-17 számú épületben rendel,  az ügyeletes gyógyszertár pedig a Kossuth Lajos sugárút 62.-ben érhető el az ünnep alatt.  

A szabadságukra hazatérő vendégmunkások miatt nagy forgalom várható a határátkelőhelyeken, és az autópályákon is. Már péntek délutántól torlódás lehet a Röszke Autópálya-határátkelőhely mindkét oldalán, majd a hétvégén is. A magyar, a szerb és az uniós állampolgárok használhatják az ásotthalmi, a tiszaszigeti és a régi röszke-közúti határátkelőt, amelyek naponta 7 és 19 óra között működnek. A csanádpalotai Autópálya-határátkelőn a hétvégén szintén várakozásra kell számítani.