A szegediek is kiálltak a CEU mellett

Szegedi hírek | 2017. április 12. 21:20
tüntetés, CEU, Orbán-kormány, tiltakozás, vi2017-04
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
A budapesti Hősök terén rendezett szerdai tüntetéshez többek között Szeged is csatlakozott. Délután 5 órára a TIK elé több civil szervezet Szabad ország, szabad egyetem címmel hirdetett tüntetést. Az Ady téren több ezren fejezték ki elégedetlenségüket a kormánnyal szemben. (videóval)

A tüntetés felhívásában a szervezők arra figyelmeztettek, hogy a kormány retteg a gondolkodó emberektől, a kritikától és a vitától. „Mindent megtesznek, hogy a sajátjuktól eltérő véleményt és gondolatot betiltson, ezért is akarja bezáratni az egyetemet. Ha ezt hagyjuk, könnyen lehet, hogy a jövő héten a Szegedi Tudományegyetem kerül sorra. Nem hagyhatjuk, nem hagyjuk! Most rajtunk a sor!”

A József Attila Tanulmányi és Információs Központ előtt összegyűlt több ezer demonstráló előtt egyetemi autonómiát, tanszabadságot, a felsőoktatási törvény módosításának visszavonását követeltek a felszólalók – többek között egyetemi tanárok és hallgatók, szegedi polgárok – a több civil szervezet által meghirdetett szerdai demonstráción. A több ezer résztvevő uniós zászlókkal és táblákkal tiltakozott a Közép Európai Egyetem és civil szervezetek ellehetetlenítése ellen. A táblákon többek között Orbán Viktor miniszterelnöknek is üzentek: „GyomORBÁNtalmaim vannak”, „Voldemortnak sem sikerült”, „A CEU marad, ti mentek!”

Kiss Attila, az egyetem oktatója azt mondta, azért jöttek el, mert a kormány mindenféle egyeztetés nélkül, önkényesen változtatgatja felsőoktatás rendszerét, Ezzel veszélybe kerül az egyetemeteken és s kutatóintézetekben fölhalmozott tudás. Azt mondta, a Szegedi Tudományegyetem polgárai elkötelezettek a minőségi oktatás mellett. Egy másik oktató, Barát Erzsébet az új oktatási törvényből idézett: „Az egyetemeknek a kormány szándékával összhangban kell működniük. Nem a létező akreditációs testületeknek az oktatás és kutatás minóőségét biztosító döntéseivel összhangban.”

Mihálik Edvin fölháborítónak tartotta, hogy miközben a kormány itthon ellehetetleníti a CEU-t, Orbán és Áder gyerekei külföldön ugyanilyen magánegyetemekre járnak. Szerinte a kormány egyedül a gondolkodó embertől fél. „Félnek. Félnek a tudástól, ami bennetek van. Félnek ez első szabad generációtól. Hiszen Orbán ismeri a történelmet. Tudja, hogy mit vittek végbe a fiatalok 56-ban, emlékszik, hogy mit vittek végbe a fiatalok köztük ő is 89-ben, és fél. Mert tudja, hogy mit fognak véghez vinni a fiatalok most is.” - mondta Mihálik.

A tiltakozók a beszédeket követően az Ady térről átvonultak a Fidesz helyi irodájához, amelynek bejáratánál kitűzték az uniós zászlót, az ablaküvegekre pedig tiltakozó matricákat ragasztottak: „Ma a CEU, holnap az SZTE, holnapután Panni néni kisboltja.”, „Tudás alapú társadalmat”, „A fiatalságban a jövő”.