Nem örülnek a kilenc osztályos iskolának

Szegedi hírek | 2017. március 17. 14:11
általános iskola, iskola, 9 osztály, oktatás, változtatás, Orbán-kormány, vi2017-03, szgy, tv
Március elején derült ki, hogy az oktatási kormányzat kilenc évfolyamossá bővítené az általános iskolát. A tanárok és a Pedagógusok Szakszervezete még nem hallott részleteket a tervekről, azt sem tudják, hogyan vezetnék be a változásokat, és hogyan érintené mindez a tanárok szakmai munkáját. (videóval)

A kormány 2019-re tervezi az új rendszert, ami a szakemberek szerint nagyon korai. A pedagógusok a kilenc évfolyamos általános iskola tervéről csupán a hírekből értesültek, szakmai anyagot még nem láttak. Úgy gondolják, szakmai és társadalmi vitára kellene bocsájtani az elképzelést, mielőtt bevezetnék.

A szegedi pedagógusok többsége és a szakmai szervezetek vezetői szintén csak a médiából hallottak a kilenc évfolyamos általános iskolai rendszerről. Kétségeik vannak afelől, hogy a tervezet megvalósítható és a hatékony lesz. Úgy vélik, egy ilyen léptékű döntést nem lehet gyorsan, két év alatt végrehajtani. A szakszervezet ezen felül az oktatás tartalmi átvizsgálását és a hatékonyságot hiányolja. Véleményük szerint oktatáspolitikusok és szakemberek bevonása nélkül, csupán politikai szándékból szinte életveszélyes lenne egy ilyen döntés. 

Csapó Benő, oktatáskutató álláspontja szerint jót tenne a kicsiknek, ha még egy évig óvodások maradhatnának. A gyerekek természetes kíváncsiságát és a tudományokra való nevelését ekkor lehet a leghatékonyabban megalapozni, így, ha ezeket a korszakokat helyesen kezelik, a gyerekek későbbi fejlődéséért sokat tehet az óvoda.