Halakat telepítenek az Atkai-holtágba

Szegedi hírek | 2017. március 17. 14:08
hal, telepítés, Atkai-holtág, keszeg, vi2017-03, szgy
Az idén már a harmadik alkalommal telepítettek halakat, korábban keszeget és szintén pontyot engedtek a vízbe. Az év végéig legalább 200 mázsa hal kerül az Atkai-holtágba. (videóval)

A 40-50 dkg-os halak mellett másfél kilós pontyokat is telepítettek. Utóbbinak örülnek legjobban a horgászok, hiszen ezek azonnal kifoghatók. Fontos, hogy ivadékot és növendéket is telepítsenek a vizekbe. Az Atkai-holtág partján néhány pecás már nagyon várta az új halakat, még a rossz idő sem riasztotta el őket.

A haltelepítés költségeit szinte kizárólag a területi horgászjegy bevételéből állják, ugyanis támogatást erre nem kap a szövetség. Így majdnem 50 millió forint jut évente erre a feladatra. A megyei szövetség ezt az összeget úgy tudja növelni, hogy nemcsak külső partnertől vásárol halat, hanem saját tógazdaságában a mindenkori piaci árnál 15-20%-kal olcsóbban nevel pontyot.

A teljes telepítési mennyiségnek maximum 40%-át termelik meg, a többit szegedi, szarvasi és gyomaendrődi gazdaságokból vásárolják. A megyei szövetség 9 vízterületén évente mintegy 600 mázsa halat telepítenek.